ABD: PKK'nın Suriye uzantısı PYD bizim yerel ortağımız

ABD: PKK'nın Suriye uzantısı PYD bizim yerel ortağımız

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Washington’un Suriye’nin kuzeydoğusunda sahadaki yerel ortağının PYD olduğunu söylerken PYD’yi de PKK’nin Suriye uzantısı olarak tanımladı.

“Defense One” adlı haber sitesinin yıllık toplantısı kapsamındaki bir panelde konuşan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’de hem Türkiye hem de PKK güçleriyle birlikte çalışmayı nasıl dengelediklerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Bu zor çünkü Türkiye’nin aktif katılımı, işbirliği ve koordinasyonu olmadan Suriye’de yaptığımız işlerin hiçbirini yapamayız. Ama aynı zamanda, yerel bir ortağımız olmadan ülkenin kuzeydoğusunda varlık gösteremeyiz ve IŞİD'e karşı savaşmayı sürdüremeyiz” dedi.

Jeffrey, “Bu yerel ortak 2014’ten bu yana, PKK’nın Suriye’deki bir uzantısı olan PYD oldu” ifadesini kullandı. Ancak ABD'nin, PKK’yı terör listesine almış olmasına rağmen PYD için bunu yapmadığına dikkati çeken Jeffrey, “Bu, Türkler için büyük bir endişe kaynağı ama yapmadık” ifadesini kullandı.

Jeffrey Misyonun IŞİD’in yenilgiye uğratılması olduğunu anladıklarında Türkiye’nin bu duruma rıza gösterdiğini söyledi.

Konunun “birine karşı diğerinin gönlünü alma” meselesi olmadığını vurgulayan Jeffrey, bu konuda ikilem yaşadıklarını ve iki tarafı da (ortak hedeflere) odaklanmaya ikna etmek için çabaladıklarını söyledi. Jeffrey, “PYD de farklı bir Suriye hükümeti görmek istiyor, İranlıları orada istemiyor ve IŞİD’in yenilgiye uğratılmasını herkesten çok istiyorlar, çünkü onlardan kendileri de acı çekti” diye konuştu.

Jeffrey, “Sorun şu; Türkler anlaşılabilir nedenlerle, güney sınırlarında PKK’yla ittifak halindeki kişileri görmek istemiyor” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.