ABD Rusya'nın uzay için nükleer silah geliştirdiğini açıkladı

ABD Rusya'nın uzay için nükleer silah geliştirdiğini açıkladı

Beyaz Saray, silahın henüz operasyonel olmadığını ve acil bir tehdit oluşturmadığını ancak astronotları riske attığını söyledi.

Beyaz Saray, Rusya'nın "endişe verici" ancak acil bir tehdit oluşturmayan uzay tabanlı bir anti-uydu silahı geliştirdiğini açıkladı.

Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD istihbarat yetkililerinin Rusya'nın bu teknolojiyi geliştirdiğine dair bilgiye sahip olduğunu ancak silahın şu anda operasyonel olmadığını söyledi.

ABD'li yetkililerin ellerindeki bilgileri analiz ettiklerini ve Avrupa'daki müttefiklerine danıştıklarını söyledi.

Kirby Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu aktif bir yetenek değil ve Rusya'nın bu özel yeteneğin peşinde koşması rahatsız edici olsa da, kimsenin güvenliğine yönelik yakın bir tehdit yok" dedi.

Kirby silahın "uzay merkezli" olduğunu doğruladı ancak ABD medyasında yer alan nükleer kapasiteli ya da nükleer güce sahip olduğu yönündeki haberler hakkında yorum yapmadı.

Kirby, "İnsanlara saldırmak ya da Dünya'da fiziksel yıkıma neden olmak için kullanılabilecek bir silahtan bahsetmiyoruz" dedi.

Moskova ise ABD'nin iddialarını küçümseyerek, Beyaz Saray'ın Ukrayna'ya yönelik milyarlarca dolarlık yardım paketinin Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen Temsilciler Meclisi'nden geçmesini sağlamaya yönelik bir "kötü niyetli uydurma" olarak nitelendirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Rus haber ajansları tarafından aktarılan açıklamalarında, "Washington'un Kongre'yi yardım tasarısını oylamaya zorlamaya çalıştığı çok açık” dedi ve ekledi: "Bakalım Beyaz Saray hangi hileyi kullanacak?"

ABD ve İngiltere daha önce de Rusya'nın 2020 yılında bir uzay silahı denediğini iddia etmişti. Bunun üzerine Moskova iddiaların "propaganda" olduğunu açıklamıştı.

Kirby, son silahın alçak yörüngedeki astronotlar için ölümcül bir risk oluşturabileceğini ve hayati önem taşıyan askeri ve sivil uyduları potansiyel olarak bozabileceğini söyledi.

Ayrıca, yörüngeye "nükleer silahlar ya da başka tür kitle imha silahları" yerleştirilmesini ya da "başka herhangi bir şekilde uzaya silah yerleştirilmesini" yasaklayan 1967 Dış Uzay Anlaşmasını da ihlal edecektir.

Anlaşmada aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu 130'dan fazla ülkenin imzası bulunuyor.

Uzmanlar, ABD'nin böyle bir silaha karşı koyacak kabiliyete sahip olmadığını belirtiyor.

ABD Başkanı Joe Biden bu konuda bilgilendirilmiş ve silah konusunda Moskova ile doğrudan diplomatik temas talebinde bulunmuştu.

Tehdit, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner'ın "ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" konusunda alışılmadık bir uyarı yayınlaması ve Biden'a "bu tehditle ilgili tüm bilgilerin gizliliğini kaldırması" çağrısında bulunmasının ardından ortaya çıktı.

Perşembe günü bir başka Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Andy Ogles, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ı Turner'ın eyleminin dış ve iç politika üzerindeki etkisini araştırmaya çağırdı ve başkan olarak kalıp kalmayacağını sordu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da milletvekillerine konuyla ilgili bilgi verdi.

Toplantının ardından Turner, Sullivan'ın potansiyel tehdide karşı yönetimin seçeneklerini masaya yatırdığını söyledi.

"Bence sonuç olarak hepimiz idarenin bu konuyu çok ciddiye aldığı ve bir planı olduğu konusunda çok güçlü bir izlenimle ayrıldık" dedi.

"Bu planı uygulamaya koyarken onları desteklemek için sabırsızlanıyoruz."

Johnson da toplantının "bilgilendirici" olduğunu ve Beyaz Saray'ın konuyla ilgili olarak milletvekilleriyle yakın temas halinde kalacağını söyledi.

"Bu çok ciddi bir mesele. Rusya'yı ilgilendiriyor" diyen Johnson gazetecilere yaptığı açıklamada yönetim ve Kongre'nin yakın temas halinde kalacağını da sözlerine ekledi. "Ve bu konu ele alınacaktır."

ABD, Rusya ve Çin'i en büyük ulus-devlet rakipleri olarak görüyor ve her ikisinin de nükleer, siber ve uzay yetenekleri de dahil olmak üzere bir dizi yeni silah sistemi geliştirdiğini söylüyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.