ABD Savunma Bakanı Austin "istikrar için" Orta Doğu'da

ABD Savunma Bakanı Austin "istikrar için" Orta Doğu'da

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Orta Doğu gezisinde "bölgedeki müttefiklerine güvence vermeyi" hedeflediği ifade ediliyor.

(Fotoğraf: Alexander Kubitza)

ABD’li yetkililer, dün üç ülkeyi ziyaret edeceği Ortadoğu gezisine başlayan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, Washington’un dış politikasının son dönemde Rusya ve Çin’e odaklanmasına rağmen bölgedeki müttefiklerine güvence vermeyi hedeflediğini söyledi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, yetkililer ayrıca Austin’in İsrailli ve Mısırlı liderlere samimi mesajlar vermeyi planladığını belirtti.

Dün Amman'a varan ABD’li bakanın İsrailli liderlere işgal altında bulunan Batı Şeria'daki gerilimi azaltmaları için ve Mısırlı liderlerle müzakerelerdeki bağları güçlendirmeleri için baskı yapması bekleniyor. Austin’in ayrıca insan haklarına dair endişelerden bahsetmesi bekleniyor.

Amman yakınlarındaki bir eğitim merkezini ziyaret eden Austin gazetecilere verdiği demeçte, "Dünyanın herhangi bir yerinde ihtiyaç duyduğumuz anda kapasitemizi hızla arttırabileceğimizi tekrar tekrar gösterdik. Özellikle de burada, Orta Doğu’da. Çünkü burada yirmi yıldan fazladır faaliyet gösteriyoruz" dedi.

Bölgede yaklaşık 30 bin askeri bulunan ABD’nin askeri varlığı, İran etkisine karşı koymada çok önemli görülüyor.

Geçen yıla kadar Orta Doğu'daki Amerikan güçlerine liderlik eden emekli ABD Deniz Piyadeleri Generali Frank McKenzie, Çin'in artan rolü nedeniyle bölgenin ABD için nispeten önemli olduğunu söyledi.

Güney Florida Üniversitesi Küresel ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü’nün başına geçen McKenzie, "Bence bu gezi, bölgedeki insanlara bizim için hala önemli olduklarını söylemeye devam etmek için mükemmel bir fırsat" dedi.

Çin ile Orta Doğu ülkeleri arasındaki bağlar, bölgenin ekonomik çeşitlendirme hedefleriyle genişledi. Bu durum, ABD'nin Çin'in Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinde önemli altyapıya katılımına dair endişelerini artırdı.

ABD geçen hafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in bir Filistin köyünün "silinmesi" yönündeki çağrısını tanımamasını istemişti. Netanyahu dün bu açıklamayı "uygunsuz" olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Smotrich'in açıklaması için "çirkin" ifadesini kullandı.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, "Austin, Batı Şeria'daki şiddet sarmalı ile ilgili endişeleri konusunda İsrailli liderlerle oldukça açık sözlü olacak ve İsrailli liderlerin yaklaşan tatillerden önce sükuneti anlamlı bir şekilde yeniden tesis etmek için hangi adımları atabilecekleri konusunda istişarede bulunacak" dedi.

Pentagon, Austin'in dün Ürdün Kralı Abdullah ile yaptığı görüşmede Batı Şeria ve Kudüs'teki gerilimin tırmanmasıyla ilgili endişelerini paylaştığını söyledi.

Austin’in ayrıca, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi'ye insan haklarına saygı göstermesi gerektiğine dair net bir mesaj göndermesi bekleniyor. Austin’in bu konuda Washington'un endişesinin altını çizeceği düşünülüyor.

ABD'li savunma yetkilisi Austin’in gezisi için, "İnsan haklarını ve temel özgürlüklere saygıyı gündeme getirmesini bekliyorum" dedi.

ABD, insan hakları koşullarının karşılanmadığını öne sürerek Kahire'ye küçük miktarlardaki askeri yardımı durdurdu. İnsan hakları örgütleri, daha fazla yardımın durdurulması için baskı yapıyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum