ABD Savunma Bakanı Mattis: Barış olsa da Afganistan'da kalmaya devam edeceğiz

ABD Savunma Bakanı Mattis: Barış olsa da Afganistan'da kalmaya devam edeceğiz

ABD savunma Bakanı Jim Mattis, ABD'de düzenlenen Reagan Savunma Forumu'nda Afganistan'a dair önemli açıklamalarda bulundu.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD'de düzenlenen Reagan Savunma Forumu'nda Afganistan'a dair önemli açıklamalarda bulundu.

Mattis, Afganistan'daki barış görüşmelerine değinerek, savaşı sona erdirmeye odaklandıklarını ancak öngörülen çözümde ABD birliklerinin ülkeden ayrılmasının yer almadığını ifade etti.

ABD Savunma Bakanı, Taliban'ın sandıkta kazanmasının mümkün olmadığını ve bunun yerine insanları terörize ettiğini dile getirdi. Mattis, Afganistan'da NATO bünyesindeki 41 devletin savaş tarihi boyunca teşkil edilen en geniş koalisyon olduğunu ve halen emellerine bağlı olduklarını vurguladı.

Mattis'e göre, ABD birliklerinin ülkede kalması oldukça önemli: "Eğer ayrılırsak, bölgeyi merkez alan dünyanın en tehlikeli 20 küsur terörist grubuyla, neler olacağını biliyoruz."

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada asker kayıplarına rağmen bölgede asker bulundurulması gerektiğini savunmuştu.

Trump döneminde ABD, yeni 'Güney Asya stratejisi' kapsamında Afganistan'da daha agresif bir politika izliyor. Bir yandan Taliban'ı masaya çekmek için diplomatik girişimler yürüten ABD, bir yandan da askeri hamlelerin dozunu artırmış durumda. Ancak her ne kadar ABD yetkilileri Afganistan'da durumun daha iyiye gittiğini ifade etse de, sahadaki gelişmeler bunun aksini gösteriyor.

Yeni ABD stratejisi Afganistan'da sivil kayıplarını artırırken, Taliban'ın ilerleyişinde ise herhangi bir yavaşlama olmadı.

Batılı araştırma kuruluşlarından Long War Journal, son zamanlarda Taliban'ın ülkede alan kazandığını ifade ediyor.

ABD'nin Afganistan'da kalmakta ısrarcı olmasının uzun vadede sahaya nasıl bir yansımasının olacağı merak konusu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.