ABD Suriye'nin kuzeyinde kalıcı mı?

ABD Suriye'nin kuzeyinde kalıcı mı?

Gazeteci Wladimir Van Wilgenburg, ABD'nin IŞİD'e karşı Suriye'de kalıp kalmayacağı sorusunu irdeledi.

Hollandalı gazeteci Wladimir Van Wilgenburg tarafından yayımlanan bir makalede, "IŞİD’in nihai yenilgisinin ardından ABD güçlerinin kuzey Suriye'de kalıp kalmayacağı" sorusunu irdeledi. Wilgenburg, IŞİD'in yenilgiye uğratılması halinde bile ABD'nin Suriye'de kalmaya devam etmesi gerektiği görüşünü dillendirdi.

PKK'nın çatı örgütlenmesi Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD'e karşı Deyrizor’daki son operasyonu Toparlama Harekatı (Operation Roundup) adıyla yeniden başlattığını hatırlatan yazar, bundan sonraki süreçte IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon’un, ve çok sayıda think tank’in ABD’nin mevcudiyetini sürdürmesi gerektiğini savunduğunu yazdı.

Deyrizor Askeri Konseyi 1 Mayıs’ta “Savaşçılarımız doğu Deyrizor’a kadar tüm bölgeleri ve Irak-Suriye sınırını IŞİD teröründen kurtardı” açıklaması yaptı. 

SDG askerlerini Türkiye’nin Afrin’e operasyon düzenlemesi üzerine IŞİD cephesinden çekmişti. Ama 18 Mart’ta Afrin Türkiye’nin eline geçince ABD liderliğindeki Koalisyon’un desteğiyle IŞİD’e karşı SDG operasyonlara devam etme kararı verdi. 

Deyrizor Askeri Konseyi yöneticileri, komutanları Ahmad Abu Khawlah, Jazeera Fırtınası sözcüsü Leilwa Abdullah operasyonların yeniden başladığını açıklıyor.

Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi Ortadoğu Güvenlik Programı’ndan (CNAS) Nicholas A. Heras bir görüşünde, “Başkan Trump ABD ordusunun Deyrizor’daki operasyonları hızlandırılmasını istiyor ki Kasım’daki ABD seçimleri öncesinde IŞİD’e karşı tam zaferini ilan edebilsin. Jazeera Fırtınası Operasyonu’nu başlatarak ABD ordusu bugün Başkan Trump’ın bu hedefini gerçekleştirebilir” dedi. 

ABD’nin, SDG’ye, Türkiye’nin Menbiç’e müdahale etmesine izin vermeyeceğini veya operasyon sona erdikten sonra ABD’li askerlerin kalacağını garanti edip etmediği net değil.
Ankara uzun zamandır PKK uzantısı grubun Fırat’ın doğusundan çekilmesini istiyor. ABD’nin bölgedeki mevcudiyetine rağmen Türkiye Menbiç’e ilerleme tehdidinde bulunuyor. 

Trump'ın Koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk 10 Mayıs’ta Herzliye’daki bir konferansta “ABD IŞİD defedilene ve sözde halifelik tamamen ortadan kaldırılana kadar Suriye’de kalmaya devam edecek” dedi, “Bölgesel ortaklarımız ve müttefiklerimizden oluşan yerel güçleri sağlamak, bu kazanımları pekiştirmek, özgürleşmiş bölgeleri istikrara kavuşturmak ve IŞİD'in geri dönüşünü önlemek için çalışacağız”. 

SDG yetkilileri, ABD’nin IŞİD sonrasında da kalmasının önemli olduğunu söylüyor. 

Atlantic Council’den Aaron Stein’a göre ABD’nin Suriye’den çekileceğini söylemek zor.

Stein, “Başkan Trump, ABD, IŞİD yenildikten sonra güçlerini çekeceği konusunda kararlı görünüyor” dedi, Ama CNAS analisti Heras “IŞİD sonrasında istikrarın sağlanmasına yönelik süreç SDG üzerinden Amerikalılar tarafından yönetilecek” dedi. 

Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Thomas F. Veale de “IŞİD’in hala elinde bulundurduğu az sayıdaki bölgedeki kalıntılarını temizlemek için daha çok savaşılacak” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.