ABD Tayvan'a 1,1 milyar dolarlık silah satışını onayladı

ABD Tayvan'a 1,1 milyar dolarlık silah satışını onayladı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Tayvan'a silah satışına onay vermesi, Çin'den satışa dair yoğun tepki gelmesine yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a 1,1 milyar dolar silah satışına onay verdi.

Biden yönetimi geçtiğimiz günlerde Tayvan'a yapılacak silah satışı için Kongre'ye başvurmuştu.

Bu kapsamda Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, 355 milyon dolar değerinde 60 adet AGM-84L Harpoon Block II gemi savar füzenin ve 85,6 milyon dolar değerinde 100 adet AIM-9X Block II Sidewinder taktik havadan havaya füzenin satışına onay verdiğini duyurdu.

Bakanlık ayrıca Tayvan'ın Gözlem Radar Programı için 665.4 milyon dolar değerinde lojistik destek paketinin satışının da onaylandığını aktardı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçtiğimiz günlerdeki Tayvan ziyareti nedeniyle Çin ile ABD arasındaki ilişkiler oldukça gerilmişti.

Gerginliğin ardından kısa bir süre içerisinde Çin, Tayvan çevresinde tatbikatlar yapmaya başlayıp, askeri hareketliliğini artırmıştı.

ABD'nin ise Çin'in Tayvan çevresinde epey aktif bir hareketliliğe sahip olduğu bir dönemde Tapei yönetimine silah satışına onay vermesi dikkat çekiyor.

"Tayvan kendisini savunma hakkına sahip"

Washington yönetimi, Tayvan'ın meşru müdafaa yeteneğini sürdürebilmesi için silah satışının gerekli olduğunu savunuyor.

Öte yandan yönetim, satışların 'Tek Çin' politikasına uygun bir şekilde gerçekleştiğini söylüyor. ABD açıklamasında Çin'e yapılan çağrıda "Tayvan'a karşı askeri, diplomatik ve ekonomik baskıları azaltması bunun yerine diyalog kurmaya başlaması gerektiğini" söyledi.

Çin'in ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, silah satışının Çin-ABD ilişkilerini zarara uğratacağını ve Tayvan Boğazı çevresinde barış ve istikrarı baltalayacağını söyledi.

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, silah satışı için minnettar kalındığı ifade edilirken, satışın Çin'in son zamanlardaki 'tahrik edici' eylemlerinin Tayvan özeinde oluşturduğu ciddi tehditlere karşı yardımcı olacağı belirtildi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.