Tayvan: Çin ile silahlı çatışma bir seçenek değil

Tayvan: Çin ile silahlı çatışma bir seçenek değil

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, ülkesi ile Çin arasında olası bir savaşın "kesinlikle bir seçenek olmadığını" belirtirken, adanın savunmasını güçlendirme sözü verdi.

Çin'in kendi toprağı olduğunu iddia ettiği ve 23 milyon kişinin yaşadığı Tayvan, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos ayındaki Taipei ziyaretinin ardından, Pekin'in artan askeri ve siyasi baskısıyla karşılaştı.

Tsai, başkanlık ofisinde yaptığı ulusal gün konuşmasında, Çin'in tehditlerini arttırarak Tayvan Boğazı ve bölgede barış ve istikrarı tehdit etmesinin "üzüntü verici" olduğunu söyledi.

Çin'in Tayvan halkının demokrasi ve özgürlüğe olan bağlılığından taviz verebileceğini düşünmemesi gerektiğini gerektiğini vurgulayan Tsai, "Pekin makamlarına, silahlı çatışmanın iki taraf için de kesinlikle bir seçenek olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum" dedi.

Çin, 2020'de ezici bir çoğunlukla yeniden seçilen Tsai'yi “ayrılıkçı” olarak nitelendiriyor ve onunla konuşmayı reddediyor.

Tsai açıklamalarında ülkesinin savunma kapasitesinin arttırılacağı sözü de verdi.

Tayvan'ın dünyaya kendi savunması için sorumluluk aldığını göstereceğini söyleyen Tsai, ülkesinin hassas füzelerin ve yüksek performanslı deniz araçlarının seri üretimini arttırdığını ve Tayvan'ın "dış askeri tehditlere" yanıt vermeye tam olarak hazır olmasını sağlayacak küçük, yüksek hareket kabiliyetine sahip silahlar edinmek için çalıştığını belirtti.

ABD’den Tayvan’a tam destek

ABD Savunma Bakanlığı geçen ay, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Tayvan'a 60 gemisavar füzesi ve 100 havadan havaya füze dahil olmak üzere 1,1 milyar dolarlık potansiyel silah satışını onayladığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da, Çin’in işgali durumunda ülkesinin askeri güçlerinin Tayvan’ı savunacağını söylemişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi 2-3 Ağustos tarihlerinde ülkesinin desteğini göstermek için Tayvan'ı ziyaret etmiş ve ziyaret Çin’in tepkisini çekmişti.

Pelosi, Tayvan'ı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Ziyaretin hemen ardından Çin, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar başlatmıştı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.