ABD: Türkiye S-400'den vazgeçmezse yeni yaptırımlara hazırız

ABD: Türkiye S-400'den vazgeçmezse yeni yaptırımlara hazırız

O’Brien, yaptırımlar Kongre’den her iki partinin onayıyla geçer tehdidinde bulunurken, Erdoğan’ın Washington ziyaretinde konunun gündeme geleceğini söyledi

ABD Başkanı Donald Trump’ın 18 Eylül’de atadığı yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien bugün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hafta gerçekleştireceği Beyaz Saray ziyaretinde Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminden vazgeçmesi için bizzat baskı yapacağını belirtti. 

CBS TV kanalının “Face the Nation” adlı programında konuşan O’Brien, “NATO’da S-400’lere yer yok. NATO’da Rusya’dan hiçbir ciddi askeri ithalata yer yok” dedi. 

“Washington’a geldiğinde kendisine bu mesaj iletilecek” diyen O’Brien, “eğer Türkiye S-400’lerden vazgeçmezse büyük olasılıkla yaptırım uygulanacaktır” vurgusunda bulundu. O’Brien şöyle konuştu:

"Yaptırımlar Kongre’de iki partinin de ezici çoğunluğunun desteğini alacaktır bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a son derece açıkça belirttik."

Trump yönetimi Türkiye’nin Rusya’dan gelişmiş füze savunma sistemi S-400’lerden satın alması üzerine Türkiye’nin ABD’den F-35 savaş uçağı almasına ambargo koymuştu. 

“Barış Pınarı’na yeşil ışık yakmadık”

Öte yandan O’Brien, Beyaz Saray’ın Suriye’nin kuzeyindeki muhtemel savaş suçlarından endişeli olduğunu belirterek, “ABD’nin Türkiye’nin askeri operasyonuna bir şekilde yeşil ışık yaktığı fikri net olarak yanlıştır ve Amerikan halkı buna inanmamalıdır” dedi. O’Brien, Trump’ın Türkiye’yi Suriye’ye girmemesi konusunda net olarak uyardığını, Türkiye’nin müdahalesinin hemen ardından da bir ateşkes için harekete geçtiğini öne sürdü.

Washington Times’ın aktardığına göre analistler, Trump ve Erdoğan arasında bu hafta gerçekleşecek toplantıya Suriye gündeminin damgasını vuracağı yorumlarında bulunuyor.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.