ABD'den Türkiye'ye 'S-400' şartı

ABD'den Türkiye'ye 'S-400' şartı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump görüşmesi sonrası Beyaz Saray, diğer alanlarda ilerleme sağlanabilmesi için 'S-400 sorunu'nun çözülmesinin şart olduğu mesajını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump Türkiye'nin Rusya'dan S-400 gibi gelişmiş askeri ekipmanlar almasının kendileri için ciddi sorunlar teşkil ettiğini ve bunu sürekli olarak görüştüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Beyaz Saray'da ağırlayan Trump ikili görüşmeler sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında "Bugün bu konu hakkında konuştuk, gelecekte de konuşacağız. O durumu çözebileceğimizi umuyorum," ifadelerini kullandı.

Basın toplantısının ardından Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ise iki liderin sarf ettiği sözlerden daha sert bir dil kullanıldı. Açıklamada "Diğer konularda ilerleme kaydedilebilmesi için Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemini almasıyla ilgili sorunların çözülmesi ve savunma işbirliğimizinin güçlendirilmesi hayati önem taşımaktadır." ifadeleri yer aldı.

ABD ve Türkiye'nin ikili ilişkilerindeki zorlukların aşılması için iki ulus arasındaki doğrudan iletişim ve diplomasinin temel gereklilik olduğu vurgulanan açıklamada Türkiye'nin işbirliğinin ABD'nin bölge ve ötesindeki çıkarlarının korunması için çok önemli olduğu belirtildi.

Türkiye'nin kritik bir NATO müttefiki olduğu hatırlatılarak ABD ve Türkiye arasındaki 90 yılı aşan ilişkilerin her iki ülkeye de fayda sağladığı ifade edildi.

Açıklamada Türkiye'nin IŞİD'in yok edilmesinde kritik bir ortak olduğu, Afganistan'daki NATO görevine önemli katkılarda bulunduğu, Amerikan askeri ekipmanlarını sadece satın almakla kalmayıp çok sayıdaki Amerikan ve NATO savunma programlarında önemli bir parça tedarikçisi olduğu belirtilerek bu gibi diğer alanlarda ilerleme kaydedilmesi için S-400 sorununun çözülmesinin şart olduğunun altı çizildi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.