ABD Ukrayna için 200 milyon dolarlık askeri yardım paketi açıkladı

ABD Ukrayna için 200 milyon dolarlık askeri yardım paketi açıkladı

ABD yardım paketi, Kongre'nin hükümetin kapanmasını önlemek için Kiev'e yeni fon sağlamayı durdurmasından bu yana açıklanan ilk paket.

Fotoğraf: ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin ve Ukraynalı Mevkidaşı Rustem Umerov

Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'ya hava savunma ve roket mühimmatını da içeren 200 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi sağlayacak.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çarşamba günü Brüksel'deki NATO karargahında Kiev'in uluslararası destekçileriyle yapılan iki günlük toplantının açılışında yardım paketini duyurdu.

Yardım paketi, Kongre'nin bu ayın başlarında hükümetin kapanmasını önlemek için Kiev'e yeni fon sağlamayı bir tasarıdan çıkarmasından bu yana ilk kez açıklanıyor.

Cumhuriyetçilerin direnişi karşısında fonun kesilmesi kararı, Washington'un Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı mücadelesine yardım etme konusundaki kararlılığının devam edip etmediği konusunda soru işaretleri oluşturmuştu.

Austin, Çarşamba günü ABD'nin "ne kadar sürerse sürsün" Ukrayna'nın yanında olacağına dair sözlerini tekrarladı.

Joe Biden yönetimi, Kongre'nin yeni bir adım atmaması halinde, askeri stoklardan 5 milyar dolardan fazla ekipmanı çekme yetkisine sahip.

Ancak Savunma Bakanlığı'nın hibe edilen silah ve teçhizatın yerine yenilerini koymak için yalnızca 1.6 milyar dolarlık bir fonu kaldı.

Austin ve Hava Kuvvetleri Generali Charles Q Brown'ın bu toplantıyı, Hamas ile çatışmalarda İsrail'i desteklerken Ukrayna'ya da desteği sürdürebilecekleri konusunda Kiev dahil müttefiklerine güvence vermek için de kullanması bekleniyor.

Zelenskiy'den müttefiklere 'daha fazla silah' baskısı

ABD, Rusya'nın işgalinden bu yana Ukrayna'ya tanklar, roketler ve milyonlarca küçük çaplı mühimmat da dahil olmak üzere 44 milyar dolarlık askeri yardımda bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Brüksel'deki toplantıya katılarak kış gelmeden daha fazla silah için müttefiklere baskı yaptı.

Zelenskiy, savunma bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada "Hazırlanıyoruz, hazırız" dedi ve ekledi: "Şimdi liderlerin desteğine ihtiyacımız var."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki enerji altyapısını hedef alarak "kışı bir kez daha savaş silahı olarak kullanmaya hazırlandığını" ileri sürdü.

Stoltenberg, "Bunu önlememiz gerekiyor. Daha gelişmiş ve artırılmış hava savunma kabiliyetleriyle büyük bir fark yaratabiliriz" dedi.

Ukrayna Temmuz ayından bu yana ülkenin güney ve doğusundaki toprakları geri almak için karşı taarruz yürütüyor, ancak Rus tahkimatı ve kara mayınları nedeniyle herhangi bir ilerleme katedebilmiş değil.

Brüksel'deki iki günlük toplantı sırasında yetkililerin, Finlandiya ve Estonya'yı birbirine bağlayan denizaltı doğal gaz boru hattı ve telekomünikasyon kablosuna verilen zarar da dahil olmak üzere güvenlikle ilgili diğer konuları da ele almaları bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.