"Ukrayna iki önemli müttefikini kaybetti"

"Ukrayna iki önemli müttefikini kaybetti"

The Atlantic'in köşe yazarı Piotr Kosicki, Ukrayna'nın bölgedeki iki önemli müttefiki Polonya ve Slovakya'nın desteğini kaybettiğini söyledi.

Makalesinde, ABD'nin Kiev'e yaptığı yardımı geçici bütçesine dahil etmeyi reddettiği 30 Eylül tarihinin Ukrayna'ya verilen uluslararası destek açısından kaygı verici bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Kosicki, “Bu tarih, aynı zamanda sadece Washington için değil, Ukrayna’nın Doğu Avrupa'daki iki sadık destekçisi için de bir dönüm noktası halini aldı” diye yazdı.

The Atlantic’in köşe yazarı, Ukrayna'ya yardımları eleştiren Robert Fico'nun liderliğini yaptığı Sosyal Demokrat Partisi'nin (SMER) cumartesi günü Slovak Parlamentosu için yapılan erken seçimlerde kazandığı zaferin Kiev için ciddi bir sorun haline geldiğini vurguladı.

Aynı zamanda daha önce Ukrayna’nın en yakın destekçisi ve komşusu Varşova'nın Kiev'e verdiği desteğin de kuruduğuna dikkat çeken Kosicki, yazısında, “Ukrayna tahılıyla ilgili sorun, Kanada parlamentosunda Nazi destekçisi SS Galiçya tümeninden eski Ukraynalı askerin ağırlanıp ayakta alkışlanması skandalı ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sert ve pervasız açıklamaları Polonya ile ilişkileri karmaşık hale getiriyor” ifadelerine yer verdi.

Kosicki, makalesini, “Ukrayna çevresinde uluslararası dayanışmanın günleri sayılı” diyerek sonlandırırken, yakın zamanda Avrupa Parlamentosu, resmi sosyal medya hesabı X'te yer alan açıklamasında, Ukrayna ihtilafının AB bütçesini tükettiğini itiraf etmişti.

Sosyal Demokrat Partisi lideri eski Slovakya Başbakanı Robert Fico, S-300 hava savunma sistemini Nisan 2022'de Ukrayna'ya devrettiği için Slovak yetkililerini defalarca eleştirmişti.

Ayrıca MiG-29 savaş uçaklarının anayasal normları büyük ölçüde ihlal ederek Kiev'e gönderildiğini iddia eden Fico, partisinin parlamento seçimlerini kazanması halinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri teçhizat tedariklerini durduracağı sözü vermişti.

Kaynak: Sputnik

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.