ABD Ukrayna için Türkiye'den topçu mühimmatı satın almakla ilgileniyor

ABD Ukrayna için Türkiye'den topçu mühimmatı satın almakla ilgileniyor

ABD Ukrayna'ya tedarik etmek üzere Türkiye'den 155 mm topçu mühimmatı satın almak istiyor ancak Türkiye'nin üretim kapasitesi buna yeterli olmayabilir.

ABD'li üst düzey bir yetkili bu hafta Washington'un Ukrayna'ya tedarik etmek üzere Türkiye'den 155 mm topçu mühimmatı satın alabileceğini söyledi.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland Salı günü CNN Türk'e yaptığı açıklamada Washington'un "savunma sanayinde -Türkiye ile- yeniden çalışmaya başladığını" söyledi.

"Türkiye artık 155 mm mühimmat üretiyor. Buna çok ihtiyacımız var. Ukrayna'nın da buna çok ihtiyacı var. Bunun üzerinde çalışıyoruz."

ABD, 2022'den bu yana devam eden savaşın doğası gereği hızla tükenen Ukrayna stoklarını yenilemek üzere Atina'dan çeşitli kalibrelerde 75.000 adet top mermisi satın almak için Yunanistan ile benzer görüşmeler yürütüyor.

Türk devlet şirketi Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) 155 mm'lik mermi üretiminde neredeyse tekel konumunda ve ürettiği mermi sayısı gizli tutuluyor.

Savaşın başından bu yana Ukrayna ile Rusya arasında ince bir çizgide duran Türkiye, Kiev'e silahlı insansız hava araçları, ağır silahlar, teçhizat ve mühimmat satıyor ancak Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımlarına da dahil olmuyor.

Ankara Ukrayna'ya yaptığı silah satışlarını, sosyal medyadaki sızıntılarla ortaya çıkana kadar çoğunlukla gizli tutuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri de Suriye ve Irak'taki sınır ötesi operasyonlarında T-155 Fırtına obüslerindeki 155 mm'lik mermileri yoğun bir şekilde kullanıyor.

MKE, Türk devlet şirketi Roketsan ve Türk devlet araştırma kurumu TÜBİTAK'ın savunma kolu Sage ile yaptığı bir işbirliği anlaşması aracılığıyla çeşitli 155 mm topçu mühimmatı üretiyor.

Bu konsorsiyum ağırlıklı olarak Türk ordusuna tedarik sağlıyor ve aynı zamanda bu mermilerin isabet oranını mükemmelleştiriyor, ancak başka özel şirketler de bu top mermilerini üretmek istiyor.

Üretim seviyeleri hakkında bilgi sahibi olan Ankara merkezli bir kaynak, Ukrayna'ya önemli miktarda 155mm ihraç etmenin zor olacağı konusunda hemfikir.

MEE'ye konuşan kaynak, "Ancak bazı 155mm mermilerini Ukrayna'da çalışırken gördük, sanırım geçmişte bazı satışlar olmuş olmalı" dedi.

Merkezi Hollanda'da bulunan açık istihbarat amaçlı bir internet sitesi olan Oryxspioenkop geçen yıl Ankara'nın Mayıs 2023'te Ukrayna'ya 100.000 adet 155mm mermi teslim ettiğini rapor etmişti.

Sızdırılan fotoğraflar ve ihracat kayıtları Ankara'nın geçen yaz Kiev'e 155mm M483A1 DPICM topçu mermileri gibi mühimmatlar ihraç ettiğini de gösteriyor.

Ancak hem Türk hem de Ukraynalı yetkililer Türkiye'nin bu tür mühimmat ihraç ettiğini reddediyor.

Üst düzey bir Ukraynalı general de Temmuz ayında yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Türk T-155 Fırtına obüslerini satın almakla ilgilendiğini söylemiş, ancak talebin boyutundan ya da olası zaman çizelgesinden bahsetmemişti.

Roketatarlar ve makineli tüfekler

MKE Genel Müdürü İlhami Keleş Temmuz ayında düzenlenen bir savunma işbirliği zirvesinde şirketin 67 ülkeye çeşitli ürünler ihraç ettiğini söylemişti.

“-MKE- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin silahtan mühimmata kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamış ve bu ürünleri ihraç etmiştir."

Türkiye ayrıca 2022 yılında Ukrayna'ya düzinelerce TRLG-230 hassas güdümlü füze teslim etti.

Türk üretici Roketsan tarafından geliştirilen 230 mm'lik TRLG-230 füzesi, GPS ve lazer güdüm sayesinde 20-70 kilometre menzildeki hedeflere karşı yüksek hassasiyete sahip.

TRLG-230, MLRS olarak bilinen çoklu roketatarlarla entegre edilebiliyor ve Amerikan muadili Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) Ukrayna'daki Rus güçlerine karşı çok etkili olmuştu.

Ankara ayrıca Ukrayna'ya ağır makineli tüfekler de tedarik etmiş ve geçen yıl 600'den fazla silah teslim etmişti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.