ABD Ukrayna'ya gizlice uzun menzilli füzeler gönderdi

ABD Ukrayna'ya gizlice uzun menzilli füzeler gönderdi

300 kilometre kadar uzaktaki hedefleri vurabilen silahlar şimdiye kadar iki kez kullanıldı.

ABD'li yetkililere göre, ABD Mart ayında askeri destek paketinin bir parçası olarak Ukrayna'ya gizlice uzun menzilli balistik füzeler gönderdi ve Ukrayna bu silahları iki kez kullandı.

Daha uzun menzilli Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) 300 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor ve ABD'nin geçen yılın sonlarına doğru göndermeye başladığı orta menzilli ATACMS'lerin menzilini neredeyse ikiye katlıyor.

Washington, Rusya topraklarının derinliklerindeki hedeflerde kullanılabileceği ve çatışmayı tırmandırabileceği endişesiyle Ukrayna'ya daha uzun menzilli silahlar sağlama konusunda uzun süredir isteksizdi.

Ancak Şubat ayında Biden füzelerin teslim edilmesini onayladı ve yetkililer, bir sonraki ay açıklanan 300 milyon dolarlık yardım paketine "önemli sayıda" füzenin dahil edildiğini söyledi.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan gazetecilere verdiği demeçte "Bazılarını zaten gönderdik, daha fazlasını da göndereceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel ise "Ukrayna'nın talebi üzerine operasyonel güvenliği sağlamak amacıyla" teslimatın duyurulmadığını söyledi. Her iki yetkili de gönderilen ATACMS sayısını doğrulamadı.

Ukrayna, uzun süredir devam eden ve nihayet bu hafta ABD'de kabul edilen 61 milyar dolarlık askeri yardım paketinin gecikmesi nedeniyle silahlarını kısıtlamak zorunda kalmıştı. ATACMS'lerin bu yardım paketinin 1 milyar dolarlık ilk dilimine dahil edilmesi bekleniyor.

Bu ay gönderilen silahlar 17 Nisan'da Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'dan ele geçirdiği Kırım'daki Dzhankoi'de bir havaalanını vurmak için kullanıldı. Silahlar bu hafta da Ukrayna'nın güneydoğusunda, işgal altındaki Berdyansk kenti yakınlarındaki Rus güçlerine karşı kullanıldı.

"Doğru zaman"

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral Christopher Grady, Beyaz Saray ve askeri planlamacıların Ukrayna'ya uzun menzilli silah sağlamanın risklerini dikkatle incelediklerini ve doğru zaman olduğuna karar verdiklerini söyledi.

Silahlar sadece Ukrayna egemenlik alanı içinde kullanılmaları şartıyla gönderildi.

Grady, "Bence doğru zaman ve patron [Başkan Biden] şu anda savaşın nerede olduğuna bakarak bunları sağlamanın doğru zaman olduğuna karar verdi" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili, Rusya'nın Aralık ve Ocak aylarında Ukrayna'ya karşı Kuzey Kore'nin tedarik ettiği uzun menzilli balistik füzeleri kullanmasının fikir değişikliğine yol açtığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın kritik altyapısını hedef almaya devam etmesi de endişe vericiydi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Rusya'yı bu konularda uyardık," dedi. "Hedeflemelerini yenilediler."

ABD'nin finansman ve silah sevkiyatındaki uzun süreli gecikme, Rusya'ya ateş gücü ve personel avantajını kullanarak bu ay bir dizi yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiğini iddia ettiği Ukrayna'nın doğusundaki cephe hattında saldırılarını arttırma fırsatı verdi. Ukrayna güçlerini vurmak için uçaklardan güvenli bir mesafeden atılan uydu güdümlü bombalar giderek daha fazla kullanıyor.

Ukraynalı yetkililer uzun menzilli ATACMS'lerin alındığını ya da kullanıldığını kamuoyu önünde kabul etmedi.

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yeni yardım tasarısını kabul eden Kongre'ye teşekkür ederken bu tür silahların savaş çabaları için önemini vurguladı.

Zelenskiy sosyal medya platformu X'e yazdığı mesajda "Ukrayna'nın uzun menzilli yetenekleri, topçu ve hava savunması adil bir barışın hızlı bir şekilde yeniden tesis edilmesi için son derece önemli araçlardır" dedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.