ABD'nin 61 milyar dolarlık desteği Ukrayna için ne anlama geliyor?

ABD'nin 61 milyar dolarlık desteği Ukrayna için ne anlama geliyor?

Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık askeri yardım paketi ABD Senatosu tarafından kabul edildi ve yasalaşmak üzere Başkan Joe Biden'ın masasına doğru yola çıktı.

Peki Ukrayna hangi silahları alabilir ve bunlar Rusya'nın ilerleyişini durdurmada ne gibi bir fark yaratabilir?

Ukrayna'nın en acil ihtiyaç duyduğu silahlar üç kategoriye ayrılıyor: Hava savunma sistemleri, orta ve uzun menzilli füzeler ve topçu mühimmatı.

İşte ABD yardımının bu alanlarda nerelere gidebileceği.

Hava savunma sistemi

Rus tehdidinin gökyüzünden püskürtülmesi şehirlerin ve enerji santralleri gibi kritik altyapıların korunması açısından hava savunma sistemleri hayati önem taşıyor.

Geçtiğimiz hafta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin sadece bu yıl yaklaşık 1.200 Rus füzesi, 1.500'den fazla insansız hava aracı ve 8.500 güdümlü bombanın saldırısına uğradığını söyledi.

NATO Ukrayna'ya daha gelişmiş hava savunma sistemleri sözü verdi

Ukrayna'da omuzdan fırlatılan Stinger kısa menzilli füzelerden gelişmiş -ve son derece pahalı- Patriot sistemine kadar uzanan ve Batı tarafından tedarik edilen çeşitli sistemler bulunuyor. Zelenskiy en az yedi Patriot ya da muadiline daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

Rusya'nın seyir ve balistik füzelerine -geliştirilmiş S-300 ve S-400 karadan havaya füzeler de dahil olmak üzere- İran yapımı yüzlerce Shahed-136 tipi insansız hava aracıyla birlikte karşı koymak, fırlatılan çok büyük miktarlar nedeniyle oldukça zor.

Hava savunmasını alt etmek için kullanılan klasik taktiklerden biri, hava savunmasını hedeflerle doldurarak radar sistemlerini meşgul etmek ve füze stoklarını tüketmektir.

Orta ve uzun menzilli füzeler

Ancak sahadaki savaş hayati önem taşıyor. Ekim ayından bu yana Ukrayna, büyük ölçüde topçu mühimmatı eksikliği nedeniyle doğu topraklarının yaklaşık 583 kilometrekaresini Rus güçlerine kaptırdı.

Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS), mobil bir platformdan güdümlü mühimmat göndererek Ukrayna için hayati bir rol oynamıştır.

Rus kuvvetleri fırlatıcının yerini tespit edip saldırmadan önce bölgeye ulaşır, kurulumunu yapar, ateşler ve hızla yoluna devam eder. Ukrayna'da daha fazla HIMARS kabiliyeti ve belki de daha fazla tank ve Bradley muharebe aracı için bir taahhüt beklenmektedir.

Daha da önemlisi, ABD Ordusu Taktik Füze Sistemlerinin (ATACMS) uzun menzilli versiyonunun transfer edilmeye hazır olduğu söyleniyor.

Eski ATACMS sistemleri geçen yılın sonlarından bu yana ülkede bulunuyordu ancak yeni versiyon menzillerini ikiye katlayarak 300 kilometreye kadar ulaşabiliyor. Bu da mücadeleyi Rusya'nın hava unsurları tarafından korunan büyük bir deniz üssü olarak kullandığı ilhak edilmiş Kırım'ın derinliklerine ve daha da ötesine taşıyor.

Topçu mühimmatı

Ve en fazla ihtiyaç duyulan silahlar da unutulmamalı. M777 obüslerinin sürekli olarak 155 mm top mermileriyle beslenmesi gerekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya bu türden 2.000.000 mermi gönderdi ve muhtemelen bu son pakette daha fazlası gönderilecek.

ABD'nin silahları birkaç gün içinde hızlı bir şekilde ulaştırmak için "çok sağlam bir lojistik ağa" sahip olduğu ifade ediliyor.

Silahlar büyük olasılıkla Ukrayna'ya daha yakın bir yere taşınacak ve teslim edildikten sonra da resmen Ukrayna'nın malı olacak.

Ancak Rus güçleri doğuda saldırılarını sürdürürken, teçhizatın cepheye -özellikle de topçu teçhizatının- ulaştırılması günler hatta haftalar alabilir.

Geçtiğimiz hafta Rusya, Batı silahlarının bulunduğu lojistik merkezlere ve depolara yönelik saldırıların yoğunluğunu arttıracağını açıklamıştı.

Ve F-16 savaş uçakları

Bunlar bu yardım paketi öncesine ait olmakla birlikte, hizmete girmeye yakın oldukları için şu anda dikkat çekmektedirler.

Ukraynalı pilotlar ve uçuş ekipleri şu anda Romanya'da bulunan Batı menşeli F-16 uçaklarına geçiş eğitimlerine devam etmektedir.

Bu çok işlevli savaş uçakları daha güçlü bir havadan havaya ve havadan karaya kabiliyet sunarak Ukrayna'nın hava savunmasını potansiyel olarak geliştirmektedir.

Danimarka, Hollanda ve ABD düzinelerce “F-16 Viper"ın ilkini aylar içinde Ukrayna'ya teslim etmeyi bekliyor. Bu jetler oyunun kurallarını değiştirmeyecek ama Kiev için önemli bir silah olacak.

Moskova, F-16'ların savaş alanında pek bir fark yaratmayacağını ve Rus güçleri tarafından düşürüleceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.