ABD Venezuela'ya giden İran tankerlerine müdahale edecek mi?

ABD Venezuela'ya giden İran tankerlerine müdahale edecek mi?

Venezuela Karayipler’e yol alan 5 İran tankerini korumak için askeri önlemler aldığını duyurdu

ABD'nin yaptırımlarına meydan okuyan Venezuela çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Karayipler’e yol alan 5 İran tankerini korumak için askeri önlemler aldığını duyurdu. Zirâ ABD kuvvetlerinin Karakas'a yapılan yakıt sevkiyatını engellemek için harekete geçtiği bildirilmişti.

Medyada yer alan bilgilere göre günler önce İran’dan ayrılan tankerler, Karayip Adaları’na doğru ilerliyor. ABD ise nisan ayı başlarında, söz konusu bölgede işlenen organize suçların izlenmesini artırdığını, bu amaçla savaş gemileri ve diğer varlıklarını konuşlandırdığını duyurmuştu.

AFP’nin dünkü haberine göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, İran'ın gönderdiği yakıt tankerlerinin ülkeye yaklaşmasını kutladı.

ABD’nin düşmanlığına rağmen İranlı müttefikine teşekkürlerini sunan Maduro, hükümetin televizyon kanalında yayınlanan konuşmasında “Her an her şeye hazırız” ifadelerini kullandı.

"Askeri önlem alacağız"

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, Karakas’ın yakıt ve diğer petrol ürünleri taşıyan İran tankerlerinin ülkeye varışını koruma altına almak için askeri önlemler alacağını açıkladı.

Bir televizyon kanalına röportaj veren Padrino, “Bu gemiler münhasır ekonomik bölgemize girdiğinde onlara Ulusal Bolivarcı Silahlı Kuvvetler gemilerini ve uçakları eşlik edecek” dedi.

Başta ABD olmak üzere 60 farklı ülke tarafından tanınan geçici devlet başkanı muhalif Juan Guiado ise İran gemilerinin ülkeye gelişini kınadı. Diğer yandan İranlı tankerlerin Covid-19 krizi nedeniyle yakıt sıkıntısı daha da kötüleşen Venezuela’ya hangi gün varacağı açıklanmadı.

İran, en az 45 buçuk milyon dolarlık ürün taşıdığı tahmin edilen yakıt tankerlerinin ABD yaptırımlarına tabi tutulan iki ülke arasında yapılan geniş çaplı anlaşmanın parçası olduğunu söylüyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yazdığı mektupta ABD’nin ‘İran’ın Venezuela'ya akaryakıt sevkiyatını engellemek için’ Karayipler’e askeri takviye göndermesine karşı uyarıda bulundu.

Mektubunda ABD'nin ‘tehditlerini’ ‘yasa dışı, tehlikeli ve kışkırtıcı’ olarak nitelendiren Zarif, bunun ‘uluslararası barışı ve güvenliği tehdit eden bir tür korsanlık’ olduğunu savundu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.