ABD Yemen'de El Kaide'nin üst düzey ismini drone ile hedef aldı

ABD Yemen'de El Kaide'nin üst düzey ismini drone ile hedef aldı

ABD'nin Yemen'de düzenlediği insansız hava aracı saldırısında El Kaide'nin üst düzey isimlerinden İbrahim Asiri'nin öldürüldüğü ifade ediliyor.

Cuma günü Yemenli yetkililerin ve yerel kaynakların açıklamalarına göre, ülkede ABD'nin insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda El Kaide bağlantılı üst düzey bir isim öldürüldü.

2009'da ABD'de bir yolcu uçağını düşürme girişimde de parmağı olduğu ifade edilen İbrahim Asiri'nin, El Kaide'nin bomba yapımından sorumlu üst düzey bir ismi olduğu belirtiliyor.

ABD, Asiri'nin öldürülmesinin grubun Batı'da saldırı düzenleme kapasitesine ciddi bir darbe vuracağını iddia ediyor. Yemen'de faaliyet gösteren Arap Yarımadası El Kaidesi benzer saldırılarda birçok liderini kaybetmişti.

Yerel kaynaklar İbrahim Asiri'nin ölümüne yol açan saldırının, Yemen'in Marib ilinde düzenlendiğini belirtti.

Bölgeden bir aşiret liderine dayandırılan açıklamada Asiri'nin iki ya da dört El Kaide mensubu ile birlikte vurulduğu ifade edildi. Aynı aşiret lideri, Asiri'nin eşinin birkaç ay önce Birleşik Arap Emirlikleri tarafından esir alındığını ve daha sonra serbest bırakıldığını iddia etti.

El Kaide konuya dair henüz bir açıklama yapmadı. Yemenli kaynaklar grubun, İbrahim Hasan Asiri'nin vurulmasına sebebiyet veren istihbaratı ABD'ye sağlayan casusları aradığını öne sürdü.

36 yaşındaki Suudi Arabistan asıllı El Kaide mensubunun, ABD'nin en çok arananlar listesinde olduğu biliniyordu. Asiri'nin güvenlik önlemlerine yakalanmayan gelişmiş patlayıcılar üretmeye çalıştığı belirtiliyordu. Bu paralelde ABD'li havacılık yetkilileri sivil uçuşlarda birçok yeni yasak kararına imza atmıştı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da kimya okumuş olan Esiri, 2009 yılında Suudi Arabistan'da dönemin İçişleri Bakanı Muhammed bin Naif'in yararlandığı saldırıda da rol oynamıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.