USS Cole saldırısının faillerinden Cemal el Bedevi Yemen'de ABD hava saldırısında öldürüldü

USS Cole saldırısının faillerinden Cemal el Bedevi Yemen'de ABD hava saldırısında öldürüldü

USS Cole saldırısının planlayıcılarından Cemal el Bedevi ABD hava saldırısında öldürüldü.

12 Ekim 2000 tarihinde düzenlenen USS Cole saldırısının planlayıcılarından Cemal el Bedevi öldürüldü.

Yemen'in güneyindeki Aden kenti limanında demirlemiş ABD'ye ait savaş gemisine düzenlenen saldırı, El Kaide'nin düzenlediği en geniş çaplı saldırılardan biri niteliğindeydi. 17 ABD askerinin öldürüldüğü saldırının planlayıcılarından olduğu belirtilen tüm isimler ABD'nin düzenlediği saldırılarda öldürüldü yahut yakalandı.

Hayatta kalan tek isim ise Cemal Ahmed Muhammed el Bedevi'ydi. Saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle yakalanan ve ölüme mahkum edilen Bedevi, 2006 yılında beraberindeki mahkumlarla beraber hapisten kaçmayı başarmış, bunun ardından da başına ABD tarafından ödül konularak aranmaya başlanmıştı.

2007 yılında Yemen yetkililerine teslim olan Bedevi, bir daha şiddet faaliyetlerine katılmama sözü vererek serbest kalmıştı. Serbest kaldıktan sonra El Kaide'ye tekrar katıldığı tahmin edilen Bedevi ABD tarafından aranıyordu.

ABD yetkilileri tarafından dün yapılan açıklamaya göre Cemal el Bedevi, Yemen'in başkenti Sana'nın doğusundaki Marib ilinde düzenlenen saldırıda öldürüldü. ABD ordusu ve istihbaratının ortak saldırısında hedef alındığı belirtilen Bedevi 50 yaşındaydı.

Bazı ABD askeri yetkilileri ise saldırının 1 Ocak'ta düzenlendiğini açıklayarak, saldırının neticesinin henüz net olmadığını dile getirdi.

Cemal el Bedevi, Yemen'de ABD tarafından hedef alınan en üst düzey isimlerden biri oldu. Daha önce de Arap Yarımadası El Kaidesi'nin birçok lideri benzer saldırılarda hedef alınarak öldürülmüştü.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.