​Sudan USS Cole savaş gemisinde ölen askerlerin ailelerine tazminat ödeyecek

​Sudan USS Cole savaş gemisinde ölen askerlerin ailelerine tazminat ödeyecek

Sudan, saldırıya uğrayan ABD’ye ait USS Cole savaş gemisinde ölen askerlerin aileleriyle anlaştı.

Sudan Adalet Bakanlığı, 2000 yılında Yemen’in güneyindeki Aden limanında saldırıya uğrayan ABD’ye ait USS Cole savaş gemisinde ölen askerlerin aileleriyle Washington’da bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

AFP’ye göre Bakanlığın açıklamasında, "Geçiş hükümetinin Sudan'ı ABD’nin terörü finanse eden ülkeler listesinden çıkarma çabasının bir parçası olarak, 7 Şubat'ta USS Cole olayı kurbanlarının aileleriyle bir anlaşma imzalandı" denildi.

12 Ekim 2000'de, ABD Donanması’na ait güdümlü füze taşıma kapasiteli USS Cole savaş gemisi yakıt ikmali için Aden limanında demirlediği esnada, El Kaide üyesi iki kişi patlayıcı yüklü bot ile gemiye saldırmıştı.

Söz konusu saldırıda 17 ABD askeri ölmüş, 30’u yaralanmıştı. Savaş gemisinde ise ciddi hasar meydana gelmişti.

ABD’de bir federal yargıç, 2012 yılında saldırıyı üstlenen El Kaide'ye destek verdiği iddiasıyla Sudan hükümetinin her bir mağdur yakınına 4 milyon ile 30 milyon dolar arasında değişen toplam 314,7 milyon dolar tutarında tazminat ödemesine hükmetmiş ancak ABD Yüksek Mahkemesi bu kararı bozmuştu.

ABD ordusu, 2019 Ocak ayında, ABD’ye ait savaş gemisine düzenlenen saldırının beyni olan Cemal el-Bedevi’nin 1 Ocak'ta Yemen'de öldürülmüş olabileceğini açıklamıştı.

ABD yargısı, Ekim 2000’deki USS Cole saldırısındaki rolünün yanı sıra aynı yılın Ocak ayında ABD’ye ait başka bir savaş gemisine saldırı girişiminde bulunması nedeniyle 2003 yılında Bedevi’ye "terörle bağlantılı" 50 suçlama yöneltmişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.