Sudan, El Kaide'nin USS Cole saldırısında ölen ABD'liler için tazminat ödeyecek

Sudan, El Kaide'nin USS Cole saldırısında ölen ABD'liler için tazminat ödeyecek

Sudan yönetimi, USS Cole savaş gemisinde ölen ABD'li askerlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etti.

Sudan yönetimi USS Cole saldırısı davasında ABD ile uzlaşıya varıldığını açıkladı.

Devrik Ömer el Beşir hükümetinin sorumlu tutulduğu ve 2000 yılında Yemen’in güneyindeki Aden limanında saldırıya uğrayan ABD’ye ait USS Cole savaş gemisinde ölen askerlerin aileleriyle Hartum yönetimi nihai bir uzlaşıya ulaştı.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Hartum yönetimi, Sudan makamlarının kurbanların ailelerine ödenecek tazminat miktarının belirlenmesi sonrasında Sudan hükümetinin aleyhine açılan davaların nihai olarak düşürüldüğünü açıkladı.

El Kaide'nin saldırı düzenlediği ABD’ye ait USS Cole savaş gemisinde ölenlerin yanı sıra Kenya ve Tanzanya'daki saldırılar için de tazminat ödenecek.

El Kaide tarafından 1998 yılında hedef alınan Tanzanya’nın Darusselam şehri ile 2001’de hedef alınan Kenya’nın Nairobi şehrindeki ABD büyükelçiliklerinde ölenlerin ailelerine ödenecek tazminatlar, ABD’nin Sudan’ın ismini terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkarmak için sunduğu şartlardan biri olarak görülüyor.

Sudan Adalet Bakanlığı, yaptığı basın açıklamasında, Sudan’ın tarihinde hiçbir zaman terörist herhangi bir eyleme destek vermediğini ya da içinde yer almadığını savunurken, kurban aileleriyle çözüm anlaşmasının, uzlaşı belgelerinde yer alan meselelerden biri olduğunu söyledi.

Bakanlık, tarafların, geçen cuma günü ABD’de bulunan ilgili mahkemeye ortak bir dilekçe sunduğunu, Sudan’a karşı açılan USS Cole savaş gemisiyle ilgili davaların iptalinin istendiğini ve davaların nihai şekilde ABD mahkemesinde sonuçlandığını belirtti.

Geçen Şubat ayında Sudan hükümeti, kendilerine karşı adli soruşturma başlatan kurban aileleriyle bir anlaşma imzalamıştı.

Bakanlık, hükümet tarafından kurban ailelerine ödenecek tazminat miktarından söz etmedi. Bununla birlikte eski tarihli basında yer alan haberler, miktarın yaklaşık 70 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.