Sudan terörle mücadelede ABD ile iş birliği yapmayan devletler listesinden çıkarıldı

Sudan terörle mücadelede ABD ile iş birliği yapmayan devletler listesinden çıkarıldı

Sudan, ABD ile iş birliği yapmayan ülkeler listesinde, 1993 yılından bu yana ilk kez yer almadı.

Sudan, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından geçen çarşamba günü yayınlanan terörle mücadelede ABD ile iş birliği yapmayan ülkeler listesinde, 1993 yılından bu yana ilk kez yer almadı. Sudan, söz konusu listeye 1993 yılında eklenmişti.

Analistler ve uzmanlar tarafından dikkate değer olarak nitelendirilen bu gelişme, Sudan’ın teröre destek veren ülkeler listesinden tamamen çıkarılması için önemli bir adım olarak nitelendi. Böylece Hartum yönetimi için yeniden uluslararası topluluğa dönme umudu doğdu. Bu durumun ekonominin iyileştirilmesi üzerinde büyük bir etkisi olması, ayrıca ülkenin uzun süren siyasi ve ekonomik aksaklığından kurtarması bekleniyor.

Söz konusu listeye dahil edilmek Sudan’ı oldukça etkilemiş, Hartum yönetimi teröre destek vermekle suçlanmıştı. Ancak Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve ABD’li yetkililer arasındaki ilişkilerde geçen yıldan bu yana iyileşme gözlendi.

Hamduk, Sudan’ın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması için ABD Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Savunma yetkilileri ile ABD Kongresi’ndeki yetkili isimlerden söz aldı.

ABD Barış Enstitüsü Araştırmacısı ve Doğu Afrika Politikaları Uzmanı Ali Fergie, Hamduk hükümetinin ve Sudan toplumunun geniş bir kesiminin bir süredir Hartum’un ekonomik çöküşüne çözüm bulmak için ABD hükümetini Sudan'ı terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkarmaya ikna etmeye ve demokratikleşmeye doğru adım atmaya çalıştığını söyledi. Bu durumun yakında gerçekleşebileceği konusunda büyük bir iyimserlik olduğuna dikkat çekti.

Washington ve Hartum hükümetleri tarafından Sudan’ı listeden çıkarmak için sistematik adımlar atıldığına işarette bulunan Fergie, terör saldırıları mağdurlarının aileleri ile müzakere edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yayınlanan son listede, ABD'nin terörizmle mücadele çabalarıyla tam anlamıyla iş birliği yapmayan ülkelerden İran, Kuzey Kore, Suriye, Venezuela ve Küba da bulunuyor. Küba söz konusu listede ilk kez yer aldı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.