ABD'de yeni tasarı: Türkiye S-400 alırsa yaptırım uygulansın

ABD'de yeni tasarı: Türkiye S-400 alırsa yaptırım uygulansın

ABD Temsilciler Meclisine sunulan yeni karar tasarısında Türkiye'nin S-400'leri alması durumunda yaptırım uygulanması isteniyor.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisine sunulan yeni karar tasarısında Türkiye'nin S-400'leri alması durumunda F-35 programından çıkarılması, F-35 satışının durdurulması ve Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulanması isteniyor.

New York vekili Demokrat Eliot Engel ile Teksas vekili Cumhuriyetçi Michael McCaul, Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin Dışilişkiler Komitesi‘ne bir karar tasarısı sundu. Tasarıda Türkiye'nin NATO üyeliği de sorgulanıyor:

"Türkiye'nin almayı planladığı S-400'ler, ABD ve NATO güvenliğine zarar veriyor, Türk-Amerikan ilişkilerini zayıflatıyor ve Türkiye'nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağını kullanımı ve F-35 üretimine katılımı ile uyuşmuyor"

Tasarıda Türkiye'nin F-35 programının yanı sıra ABD'den birçok silah ve savunma aracı aldığı belirtilerek, Temsilciler Meclisinin Türkiye'ye Patriot satışına tam destek verdiği ifade edildi.

Türkiye'ye yönelik yaptırım

Tasarıda Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasının, Düşman Ülkelere Yaptırım Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında "önemli bir işlem" olarak kabul edildiği belirtilirken, S-400'leri teslim alması durumunda CAATSA yasası kapsamında Türkiye'ye yönelik yaptırımların uygulanması talep ediliyor.

Tasarıda ayrıca Türkiye'ye S-400 alımını iptal etmesi çağrısı yapıldı.

Yasa tasarısı da sunulmuştu

Benzer içeriğe sahip ancak Kanun Tasarısı olan iki tasarı da geçen aylarda Senato ve Temsilciler Meclisine sunulmuştu.

"NATO'nun Hava Sahasını Koruma Tasarısı" başlığı ile sunulan tasarılarda, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngörüyordu.

ABD Kongresi‘nde yasa ve karar tasarıları

ABD Kongresinde yasa tasarısı ve karar tasarısı olmak üzere iki şekilde tasarı sunulabiliyor.

Yasa tasarıları kongrenin iki kanadından da onay aldıktan sonra ABD Başkanının imzasıyla kanunlaşıyor.

Karar tasarılarının kanuni bir bağlayıcılıkları bulunmuyor ancak kongrenin bir konudaki görüşünü yansıtıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.