"ABD ile Türkiye S-400 çalışma grubunda anlaştı"

"ABD ile Türkiye S-400 çalışma grubunda anlaştı"

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın S-400 füze savunma sistemleri konusunda çalışma grubu oluşturulması için uzlaştığı öne sürüldü.

Türkiye ve ABD arasında S-400 krizinin aşılması çabaları sürerken hem Türk hem de ABD basınında bir iddia yer aldı. ABD'li ve Türk yetkililere göre ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’nın Rusya’da satın aldığı S-400 füze sistemleri konusunda çalışma grubu oluşturulması için uzlaştı.

İki lider geçtiğimiz günlerde bir telefon görüşmesi yapmış ve görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın S-400’ler konusunda Türkiye’nin çalışma grubu önerisini yinelediği belirtilmişti.

Pentagon: S-400'ler için Türkiye ile çalışma grubu kurulmasına karşıyız

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Rus S-400 füze savunma sisteminin Türkiye’nin de projede bir parçası olduğu F-35 savaş uçaklarına yönelik risk teşkil edip etmeyeceğinin incelenmesi için Ankara’nın ortaya attığı ortak çalışma grubu önerisine sıcak bakmamıştı.

Hem Middle East Eye haber sitesi hem de Bloomberg’ün internet sitesinde yer alan habere göre, Trump telefon görüşmesinde çalışma grubu önerisine sıcak baktığının mesajını verdi.

“ABD, çalışma grubunun kendi tezini destekleyeceği kanısında”

Ancak Bloomberg’e konuşan ve konuyla ilgili bilgi sahibi olan ABD'li bir yetkiliye göre, ABD tarafının görüşü söz konusu grubun yapacağı çalışmadan çıkacak bulguların ABD’nin Rus sistemlerinin yerleştirilmesinin F-35’leri riske atacağı tezini destekleyeceği yönünde.

İki tarafın S-400 ve F-35’ler konusunda oluşturulacak çalışma grubu üzerinde mutabık kaldığı haberi görüşmelerde bir miktar ilerleme sağlandığının ancak bir açılım olmadığının işareti olarak algılandı. Türkiye S-400 konusunda hala geri adım olmayacağının mesajını veriyor. Bloomberg’ün haberine göre, Amerika ise ortak çalışma grubunu Türkiye’ye Rus füze savunma sisteminin ABD yapımı gelişmiş silahlarla neden uyumsuz olduğunu ve Türkiye’nin ikisinden birini seçmek zorunda olduğunu açıklamak için bir araç olarak görüyor.

ABD Rusya'nın F-35 uçaklarına ilişkin istihbarat edinebileceğinden endişeli

ABD Rus yapımı bu silah sisteminin Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarına ilişkin kritik istihbarat edinebileceği konusunda endişeli.

Çalışma grubunun oluşturulması konusunda bundan sonra ne zaman hangi adımların atılacağına ya da takvime ilişkin henüz bir bilgi yok.

Trump Temmuz'da Ankara'yı ziyaret edecek

S-400 geriliminin ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haziran ayında Japonya’da yapılacak G-20 Zirvesi sırasında bir araya geleceği görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde Trump’a Türkiye davetini yinelediği, Trump’ın da daveti kabul ettiği ve Ankara’yı Temmuz ayında ziyaret edeceği haberleri basına yansıdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı bu ay başında yaptığı açıklamada olası ziyaretin zamanlamasına S-400’lerin Türkiye’ye geleceği tarihe denk geleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. ABD söz konusu ziyaretin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla S-400’lerin teslimatının dokuz ay ertelenmesi önerisinde bulunmuş ancak Türk yetkililer bunu kabul etmemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.