ABD'den Afganistan Büyükelçiliği personeline ülkeden ayrılma talimatı

ABD'den Afganistan Büyükelçiliği personeline ülkeden ayrılma talimatı

ABD, Afganistan’dan askerlerini çekmeye hazırlanırken Dışişleri Bakanlığı Kabil’deki ABD Büyükelçiliği’nde görevli personelin önemli kısmının Afganistan’dan ayrılması talimatını verdi.

ABD, Afganistan’dan askerlerini çekmeye hazırlanırken Dışişleri Bakanlığı Kabil’deki ABD Büyükelçiliği’nde görevli personelin önemli kısmının Afganistan’dan ayrılması talimatını verdi.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’na verdiği ifadede Amerikan askerlerinin Afganistan’daki 20 yıllık varlığını devam ettirmenin artık anlamsız hale geldiğini bildirdi. Büyükelçi Halilzad, Afganistan’da kadın hakları ve azınlık haklarının çekilmenin ardından tehdit altında kalabileceği konusunda Kongre üyelerinin kaygılarını paylaştığını da dile getirdi.

Askerlerini çekmesinin ardından ABD’nin bu grupların haklarını korumak için elinde kozu kalıp-kalmayacağı sorulduğundaysa Halilzad, Afganistan’da kadın haklarına ve diğer insan haklarına saygı gösterilmezse yardım ve diğer diplomatik desteğin kesileceğini bildirdi.

Halilzad’ın konuşmasından kısa süre önce Dışişleri Bakanlığı Kabil’deki büyükelçilikte bulunan tüm personeline görevleri fiziksel olarak Afganistan’da kalmayı gerektirmediği sürece ülkeyi terk etmeleri talimatını verdi.

"Ülkeden ayrılın"

Afganistan için seyahat uyarısını güncelleyen Bakanlık, görevini başka yerde yapabilecek devlet memurlarının Afganistan’dan ayrılması talimatı verildiğini bildirdi. Seyahat uyarısında Amerikan vatandaşlarının Afganistan’a seyahat etmemesi ve Afganistan’da bulunan ancak ülkeden ayrılmak isteyenlerin de ticari uçuşlar sona ermeden ülkeden ayrılmaları istendi.

Kabil’deki ABD Büyükelçiliği’nin güvenliğini büyük ölçüde ABD ordusu sağlıyor. Büyükelçilik çalışanlarının sayısı Trump yönetiminin ABD askerlerinin Afganistan’dan 1 Mayıs’a kadar ayrılacağını açıklamasının ardından azaltılmaya başlanmıştı.

Biden yönetimi ise bu tarihi 11 Eylül 2001 saldırısının 20’nci yıldönümüne kadar ertelemiş, ancak çekilmeyi hızlandırmıştı.

Kabil’deki en üst düzey Amerikalı diplomat olan maslahatgüzar Ross Wilson, ülkeden ayrılma talimatının giderek artan şiddet ve tehdit haberlerinin ardından çıktığını söyledi. Ancak Wilson talimatın nispeten az sayıda personeli etkileyeceğini ve büyükelçilikte verilen hizmetlerin devam edeceğini kaydetti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.