ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi gereken tarihe son bir gün kaldı

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi gereken tarihe son bir gün kaldı

ABD'nin Taliban ile yaptığı anlaşmayla taahhüt ettiği Afganistan'ı terk etme tarihi olan 1 Mayıs'a son bir gün kaldı.

ABD'nin Taliban ile yaptığı anlaşmayla taahhüt ettiği Afganistan'ı terk etme tarihi olan 1 Mayıs'a son bir gün kaldı.

29 Şubat 2020 tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan anlaşmayla ABD, Afganistan'ı Mayıs 2021 tarihine kadar tamamen terk etmeyi taahhüt etmişti.

29 Nisan itibariyle, söz konusu tarihe 1 gün kalmış durumda. ABD'nin halihazırda Afganistan'daki toplam askeri varlığı 20 bini aşıyor. Bunların yaklaşık 2 bin 500'ünü resmi askerler, kalanını ise paralı askerler ve diğer sözleşmeli çalışanlar teşkil ediyor. NATO misyonu bünyesindeki diğer yabancı güçlerin resmi askeri personel sayısı ise yaklaşık 7 bin 500.

Bir gün içerisinde tüm bu askeri birliklerin çekilmesi mümkün olmadığından, ABD'nin Doha Anlaşması'nda taahhüt ettiği tarih olan 1 Mayıs'a da uymayacağı kesinlik kazanmış oldu.

ABD: Eylül'de çekileceğiz

ABD, bir önceki başkan Donald Trump döneminde Afganistan'dan çekilmek için adım atmış ve bu paralelde Doha Anlaşması'nı imzalamıştı.

20 Ocak 2021 tarihinde resmi olarak göreve başlayan Joe Biden yönetimi ise, çekilme sürecinin Mayıs ayında başlayacağını ve 11 Eylül 2021 tarihine kadar bitirileceğini ilan etti.

Böylece ABD, Doha Anlaşması'nda belirlenen çekilme tarihini yaklaşık 4.5 ay uzatmış oldu.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmemesi konusunda ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından da baskı yapıldığı ifade ediliyor.

Taliban: Doha Anlaşması ihlal edildi

Taliban ise ABD'nin belirlenen tarih olan Mayıs ayında Afganistan'ı terk etmesi konusunda ısrarcı.

Hareket tarafından yapılan son açıklamada, ABD'nin Afganistan'ı Mayıs ayında terk etmemesinin Doha Anlaşması'nı ihlal edeceği vurgulanıyor. ABD ve diğer yabancı güçler, savaşı uzatmak için bahane üretmekle suçlanıyor.

Taliban, ABD çekilmediği takdirde ülkede daha önce hiç görülmemiş şiddette bir savaş başlatacakları tehdidinde bulunuyor.

Bu kapsamda Taliban'ın, şehir merkezlerini ve stratejik üsleri hedef alacağı bir "Tet Taarruzu"na hazırlandığı yorumları yapılıyor.

Ancak Taliban'ın doğrudan yabancı güçlere yönelik saldırılara tekrar başlayıp başlamayacağı ise bilinmiyor. Uzmanlar, saldırıların yabancı askerleri hedef almasının da ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor. Ancak Taliban'ın bunun yerine, şehir merkezlerini ele geçirme stratejisi izleyip savaşın şiddetini artırabileceği de iddialar arasında.

Doha Anlaşması ve ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapatmıştı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

Anlaşmadaki hükümler

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti.

Bu kapsamda ABD'nin 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkeden çekilmesi gerekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum