ABD'den Amerikan-Çin ilişkilerinin önemine vurgu

ABD'den Amerikan-Çin ilişkilerinin önemine vurgu

ABD Ticaret Bakanı Raimondo "ABD ile Çin arasındaki ekonomik ilişki, dünyadaki en önemli ilişkilerden biri. İki ülke arasında 700 milyar doların üzerinde bir ticareti hacmi var." dedi.

Çin temaslarına başlayan ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çinli hükümet yetkililerine, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin ve Amerika'nın istikrarlı ekonomik ilişkilere sahip olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

VOA Türkçe'nin haberine göre, Raimondo, Amerikan firmalarının Çin'de faaliyet göstermede giderek daha fazla zorlukla karşılaştıklarını kaydettikleri, Çin'inse gelişmiş yarı iletkenlere olan erişimini engellediği gerekçesiyle Amerika'yı eleştirdiği bu dönemde Çin ile olan iş bağlantılarını canlandırmayı amaçladığı biliniyor.

Raimondo'ya göre, Çin ve Amerika'nın yıllık ticaret hacmi 700 milyar dolardan fazla. ABD Ticaret Bakanı Raimondo, tüm dünyanın Amerika ve Çin'in istikrarlı bir ekonomik ilişkisi olmasını beklediğini kaydetti.

ABD Ticaret Bakanı Raimondo, “Bu karmaşık bir ilişki. Zorlayıcı bir ilişki. Elbette bazı konularda anlaşmazlıklar olacak. Açık, net ve pratik olduğumuz sürece ilerleme kaydedebiliriz” şeklinde konuştu.

Çin'le olan ticari ilişkileri iletletmek için Çinli yetkililer ve iş çevreleriyle üç gün boyunca toplantılar yapacak olan Raimondo, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile iki saati aşkın süre görüştü.

Wang, ABD-Çin ekonomik ilişkilerinin sadece iki ülke için değil, dünyanın geri kalanı için de önemli olduğunu söyledi ve ABD'li Bakan Raimondo'nun Çin'le ticaret yapmayı sevdiği şeklindeki sözlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Çin: ABD ile çalışmaya hazırız

Çin Ticaret Bakanı Wang, “Karşılıklı ticareti ve yatırımları istikrarlı ve öngörülebilir bir biçimde pekiştirmek için şirketlerimiz arasında güçlü işbirliği oluşturma hedefiyle daha elverişli bir politika ortamı oluşturmak” amacıyla Amerika'yla çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Raimondo ise Amerika ve Çin'in “İlişkilerde daha tutarlı olmayı sağlamak amacıyla yaz boyunca yeni veri paylaşımları ve çalışma grupları oluşturmak için çalıştığını” söyledi.

ABD Kongresi'ndeki bazı Cumhuriyetçiler, Amerika'nın gelişmiş yarıiletken çip üzerindeki ihracat kontrolleri konusunda Çin'le bir çalışma grubu oluşturulmasına yeşil ışık yakmasını eleştirdi.

Raimondo, Pekin'in askeri alandaki ilerlemelerini yavaşlatmayı amaçlayan ihracat kontrollerine ilişkin tartışmaların masaya yatırılmayacağını kaydetmişti. Raimondo, “Elbette ki ulusal güvenlik söz konusu olduğunda taviz vermek ya da müzakere etmek için hiçbir manevra alanı yok” demişti.

ABD Ticaret Bakanı, bugün katıldığı bir başka etkinlikte, ticaretin ulusal güvenlikle bağlantısı olmayan ürünlerle de canlandırılabileceğini göstermek amacıyla Amerikan firmaları tarafından üretilen ve Çin'de satılan kişisel bakım ürünlerini tanıttı.

Raimondo, ABD-Çin arasındaki ticaretin yüzde 99'unun ihracat kontrolleriyle ilgili olmayan alanlarda yapıldığını kaydetti.

“Sağlık ve güzellik ürünlerinin ulusal güvenliğimize müdahale ettiğini kimse söyleyemez” diyen Raimondo, “Planımız ve umudunuz, doğru şekilde yapıldığı takdirde ticari ilişkilerimizin siyasi ilişkilerimizi istikrara kavuşturacağı yönündedir” ifadelerini kullandı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.