ABD Ticaret Bakanı'ndan Çin'e ziyaret

ABD Ticaret Bakanı'ndan Çin'e ziyaret

ABD Ticaret Bakanı Raimondo Çin'e yaptığı ziyarette iki ülke arasındaki ticari ilişkileri masaya yatıracak.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticari bağları güçlendirmeyi ve Amerikan ulusal güvenlik ticari önlemlerinin tartışmaya kapalı olduğunu ilan etmeyi amaçlayan dört günlük Çin ziyareti kapsamında Pekin'de.

ABD, Çin'in gelişmiş yarı iletkenlere erişimini engellemek için müttefikleriyle birlikte çalışıyor. Öte yandan Pekin önde gelen çip şirketi Micron Technology'nin sevkiyatını kısıtladı ve "onaylanmamış istatistiksel çalışma" yaptığı gerekçesiyle Mintz firmasına baskın düzenledi ve 1,5 milyon dolar para cezasına çarptırdı. Tüm bu gelişmeler nedeniyle iki ülke ilişkileri gergin.

Pekin’e varışında Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Lin Feng tarafından karşılanan Raimondo, Şanghay'a gitmeden önce yarın ve Salı günü Pekin'de Çinli yetkililerle ikili görüşmelerde bulunacak. Raimondo’ya görüşmelerinde ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns eşlik edecek.

Raimondo, Başkan Joe Biden'ın kabinesinden son aylarda Çin’e giden üçüncü bakan oldu.

Geçen aylarda da Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Maliye Bakanı Janet Yellen Çin’i ziyaret etmişti. Ticaret Bakanı’nın ziyaretinin, Washington'un Pekin ile iletişimi sürdürme arzusunu gösterdiği dile getiriliyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Raimondo'nun Pekin ve Şanghay'a yapacağı ziyaretlerde "yapıcı görüşmeler yapmayı dört gözle beklediği" belirtilmişti.

Açıklamada görüşmelerin ABD-Çin ticari ilişkileri, Amerikalı işletmelerin karşılaştığı zorluklar ve potansiyel işbirliği alanlarıyla ilgili konuları kapsayacağı kaydedilmişti.

Çin de, Raimondo'nun beklenen ziyaretini memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.

Raimondo da daha önce yaptığı açıklamada Pekin'e, "Amerikalı teknoloji şirketlerini hedef alma biçimleri ve fikri mülkiyete saygı göstermemeleri konusundaki ciddi endişelerini dile getirmek istediğini ama aynı zamanda Çin’le ticaret yolları bulmaya çalışacağını" söylemişti.

ABD ve Çin bu ay, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında nadir görülen bir işbirliği işareti olarak, iki ülke arasında havayolu şirketlerinin şu anda izin verilen yolcu uçuşlarını iki katına çıkarma konusunda da anlaşmıştı.

Raimondo’nun, bu yıl Microsoft’un Çin merkezli olduğunu söylediği bir grup tarafından e-postalarına sızılan bir grup üst düzey Amerikalı yetkili arasında olduğu bildirilmişti.

Çin'in Washington Büyükelçiliği ise siber saldırıların kaynağını tespit etmenin karmaşık olduğunu söylemiş, asılsız spekülasyon ve suçlamalara karşı uyarıda bulunmuştu.

Raimondo Mayıs ayında Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile biraraya gelerek, iki ülke arasında uzun zamandır kabine düzeyinde gerçekleşen ilk görüşmeyi yapmıştı. Görüşmede ticaret, yatırım ve ihracat politikaları ele alınmıştı.

Nisan ayında ise Raimondo Çinli bulut şirketlerinin tehdit oluşturabileceği uyarısında bulunmuştu. Bazı Cumhuriyetçi senatörler Raimondo'nun, bu tür şirketleri ABD'nin yabancı şirketlere ihracat kontrolleri getiren listeye eklemesini istiyor.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.