ABD'den bölgeyi terk etmesini isteyen İran: Körfez ve Hürmüz Boğazı'nın güvenliği bizim sorumluluğumuzda

ABD'den bölgeyi terk etmesini isteyen İran: Körfez ve Hürmüz Boğazı'nın güvenliği bizim sorumluluğumuzda

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Körfez ve Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinden ülkesinin sorumlu olduğunu söyledi.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Tahran’ın Körfez ve Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinden sorumlu olduğunu söyleyerek, ABD güçlerine bölgeyi terk etme çağrısında bulundu.

İran devlet televizyonunda yer alan habere göre Şemhani, “Körfez ve Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini garanti ettiğimizi her zaman söyledik. Konumumuz hala aynı. Kriz ve istikrarsızlığın ana kaynağı oldukları için ABD kuvvetlerine bölgedeki varlıklarına son verme çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

"İran Hürmüz Boğazı'nı kapatmak isterse bunu açıkça ilan eder"

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ise ülkesinin Hürmüz Boğazı'nı kapatmak istemesi durumunda bunu açıkça ilan edeceğini söyledi.

İran Fars haber ajansında yer alan haberde, Bakıri’nin "İran, Hürmüz Boğazı'ndan petrol ihracatını durdurmaya karar verirse, ordusu bunu tamamen halka açık yapacak kadar güçlüdür" dediği aktarıldı.

İran’ın başkenti Tahran’da askeri bir törende konuşan Bakıri, "Bölgede meydana gelen bir iki olayın bizimle ilişkilendirilmesini kabul etmiyoruz. Bunlar, düşmanların şüphe arz eden komplolarıdır" diyerek kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Umman Körfezi'nde seyreden Front Altair ve Kokuka Courageous adlı iki tankere geçtiğimiz Perşembe günü saldırı düzenlenmiş ve ABD söz konusu saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, saldırının ertesi günü Fox News’e verdiği demeçte, İran için ‘terör devleti’ ifadesini kullanarak, saldırıyı İran’ın yaptığını dile getirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, söz konusu saldırılardan İran’ın sorumlu olduğuna kanaat getirdiklerini söylemişti.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.