ABD Körfez'e F-22 Raptor uçakları konuşlandırdı

ABD Körfez'e F-22 Raptor uçakları konuşlandırdı

Tahran ile Washington hattında gerilim tırmanmaya devam ederken, ABD ordusu, Körfez ülkesi Katar'daki askeri üssüne F-22 Raptor tipi savaş uçakları konuşlandırdı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin bölgedeki çıkarlarının korunması amacıyla F-22 Raptor uçaklarının ilk kez Körfez’e gönderildiği belirtildi. Ancak kaç adet savaş uçağı gönderildiğiyle ilgili açıklama yapılmadı.

ABD ordusu tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, Katar Udeyd Hava Üssü'nde 5 adet F-22 Raptor tipi savaş uçağının olduğu görülüyor.

ABD'nin el Udeyd Hava Üssü'nde 13 bin civarında askeri personeli bulunuyor. Washington bu üssü, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede kullanıyor.

ABD - İran gerilimi

Washington ve Tahran arasındaki gerginlik, Mayıs 2018’de ABD’nin nükleer anlaşmadan geri çekilip, İran’a yaptırım uygulamasıyla artmıştı.

Körfez’de petrol tankerlerine düzenlenen saldırıların ardından geçtiğimiz hafta, İran Devrim Muhafızları tarafından ABD’ye ait insansız hava aracının düşürülmesi ile iki ülke arasındaki gerilim en uç noktaya ulaştı. Washington yönetimi Tahran’ı petrol tankerlerine yapılan saldırıların arkasında olmakla suçlarken, İran ise ABD’nin açıklamalarını reddediyor.

İki ülke arasındaki son tartışma ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran lideri Ali Hamaney ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e yönelik uyguladığı yaptırımlar sebebiyle oldu.

İran, nükleer anlaşma kapsamında bazı taahhütlerini yerine getirmemekle dünyayı tehdit ederken, anlaşmayı imzalayan İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya gibi ülkelerin özellikle petrol alanındaki ABD yaptırımları konusunda kendisini yalnız bıraktığını düşünüyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD Hava Kuvvetleri, Körfez’e birkaç adet B-52 Stratofortress savaş uçağı konuşlandırması hamlesi, ABD Savunma Bakanlığı’nın İran’ın bölgedeki ABD güçlerine saldırma olasılığına yanıt olarak geldi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.