ABD'den Çin'e İran yaptırımlarında işbirliği çağrısı

ABD'den Çin'e İran yaptırımlarında işbirliği çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran yaptırımları konusunda Çin ile birlikte çalışmayı umduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Çin ile gerçekleştirilen yoğun görüşmeler ve resmi toplantılarda İran petrolünün alımını durdurma noktasında Pekin’in desteğini sağlamak için kararlılıkla hareket ettiğini söyledi. Pompeo, ayrıca Çin tarafı ile yaptığı görüşmelerde İran’ın nükleer füze programını da ele aldıklarını ifade etti.

Bakan Pompeo önceki gün Washington’da düzenlenen basın toplantısında konuştu. Pompeo, Çinli yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda İran’ın nükleer füze programı ve diğer faaliyetlerini iyileştirmek için işbirliği içinde hareket etme isteğini karşı tarafa ilettiğini belirterek, ülkesinin İran yaptırımları konusunda Çin ile birlikte çalışmayı umduğunu söyledi.

ABD’nin İran ekonomisine yönelik yaptırım hamlesinde Çin hükümeti ve enerji şirketleriyle birlikte çalışma isteğini ifade eden Pompeo “İran’ın petrol gelirlerinin sıfıra indirilmesi bu hamlenin kararlı unsuru. Bugün bunu görüştük” diye konuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz hafta ‘olumlu’ bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Trump, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Cinping ile G-20 zirvesinde bir araya geleceğini belirtmişti.

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Wang Qishan, 5 Kasım tarihli açıklamasında, ülkesinin ABD ile arasındaki ticari sorunlarını çözmek için görüşmelere hazır olduğunu açıklamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.