ABD'den İran'a 'zeytin dalı': Tahran rejimi Kirman saldırısı konusunda uyarılmış

ABD'den İran'a 'zeytin dalı': Tahran rejimi Kirman saldırısı konusunda uyarılmış

IŞİD, 4 Ocak'ta başkent Tahran'ın yaklaşık 820 kilometre güneydoğusundaki Kirman'da meydana gelen saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

ABD yönetiminin, güneydoğudaki Kirman kentinde yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan eş zamanlı canlı bomba saldırıları öncesinde İran’ı saldırılara karşı uyardığı ortaya çıktı.

ABD'li bir yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada, gizli uyarının ABD'nin "IŞİD'in Afganistan'daki kolunun İran'a saldırmayı planladığına dair istihbarat elde etmesinin ardından" yapıldığını belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "ABD, yönetimleri potansiyel ölümcül tehditlere karşı uyarmak için uzun süredir uygulanan bir 'uyarma görevi' politikası izledi" dedi.

"Bu uyarıları yapıyoruz çünkü terör saldırılarında masum insanların hayatını kaybetmesini istemiyoruz."

3 Ocak'ta Kirman’da, Kasım Süleymani için düzenlenen anma töreni sırasında iki canlı bomba saldırısı gerçekleşmişti.

Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü'nün başındaki isim olan Süleymani, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle Irak'ta düzenlenen bir saldırıda öldürülmüştü.

IŞİD, 4 Ocak'ta başkent Tahran'ın yaklaşık 820 kilometre güneydoğusundaki Kirman'da meydana gelen saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

İran İstihbarat Bakanlığı bombalı saldırıların ardından ülke genelinde en az 35 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yetkililer “elebaşı" olduğu iddia edilen kişinin Abdullah Taciki takma adıyla bilinen Tacik uyruklu bir kişi olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu kişi Aralık ayı ortasında güneydoğu sınırını geçerek İran'a girmiş ve patlayıcı düzenekleri hazırlamasının ardından, saldırıdan iki gün önce ülkeden ayrılmıştı.

İran güçleri daha sonra Irak ve Suriye'de "IŞİD'le bağlantılı" olduğunu iddia ettiği hedefleri vurdu. Devrim Muhafızları vurulan hedefler arasında İsrail casusluk örgütü Mossad'ın Irak'ın yarı özerk Kürt bölgesinin başkenti Erbil'deki merkezinin de bulunduğunu ileri sürdü.

2022 yılında İran'daki bir Şii türbesine düzenlenen ve 15 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı da IŞİD üstlenmişti.

IŞİD'e atfedilen daha önceki saldırılar arasında 2017'de İran parlamentosunu ve Humeyni'nin türbesini hedef alan çifte bombalı saldırılar da bulunuyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıları ve ardından İsrail güçlerinin Gazze'yi bombalamasından bu yana Ortadoğu'da şiddet giderek alevlendi ve 26.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

ABD İran'ı Filistinli grup Hamas'ı, Yemen'deki Husileri, Lübnan Hizbullah'ını ve Irak'taki Şii grupları desteklemekle suçluyor.

"Zeytin dalı"

Washington DC'deki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşunun Ortadoğu programı direktörü Jon Alterman, ABD'nin İran’ı uyarması, İran destekli vekil güçlerin ABD, İsrail ve diğer Batılı çıkarlara yönelik son saldırılarına rağmen Washington'da Tahran ile diyalog arayışına yönelik daha geniş bir arzuyu yansıtabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Alterman, "Bu bir zeytin dalı" dedi ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Washington ile Tahran arasındaki diyaloğun her iki tarafın da yararına olacağına inanarak göreve geldiğini sözlerine ekledi.

Biden yönetimi 2015 yılında Tahran ile uluslararası güçler arasında varılan ve yaptırımların kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandıran anlaşmayı canlandırmakta şimdiye kadar başarısız oldu.

ABD, anlaşmanın yeterli olmadığını savunan Trump yönetiminde 2018 yılında anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve İran'a halen yürürlükte olan en sert yaptırımları uyguladı.

Öte yandan Tahran rejimi ABD'nin Kirman saldırısıyla ilgili kendilerini uyardığı yönündeki haberleri yalanladı.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.