İran'da 9 Pakistan vatandaşı öldürüldü

İran'da 9 Pakistan vatandaşı öldürüldü

9 Pakistan vatandaşının hayatını kaybettiği saldırının ardından olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade ediliyor.

Pakistan'ın yaptığı açıklamaya göre, silahlı kişiler İran'ın güneydoğusundaki sınır bölgesinde 9 Pakistanlıyı öldürürken, iki ülkenin son saldırıların ardından ilişkileri düzeltme çabaları da sürüyor.

Pakistan'ın Tahran Büyükelçisi Muhammed Mudassir Tipi, Cumartesi günü sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Seravan'da 9 Pakistanlının dehşet verici bir şekilde öldürülmesi karşısında derin bir şok yaşıyoruz. İran'a konuyla ilgili olarak tam işbirliği çağrısında bulunduk.” dedi.

Günün erken saatlerinde İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı, Sistan-Belucistan eyaletindeki Seravan'da meydana gelen saldırıyı duyurdu. Ajans, ölenlerin sadece "yabancı uyruklu" olduğunu belirtirken, silahlı saldırıları hiçbir kişi ya da grubun üstlenmediğini açıkladı.

Eyaletin vali yardımcısı Alirıza Merhameti resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada, olaydan sağ kurtulanların ifadelerine göre, "silahlı üç kişinin evlerine girdikten sonra yabancılara ateş ettiğini ve olay yerinden kaçtıklarını" söyledi. Marhamati dokuz kişinin öldüğünü teyit etti ve üç kişinin de yaralandığını söyledi.

bel.jpg
İran'da öldürülen Pakistan vatandaşları

Beluç hakları grubu Haalvash internet sitesinde yaptığı açıklamada kurbanların çalıştıkları araba tamirhanesinde yaşayan Pakistanlı işçiler olduğunu söyledi.

Saldırıyı "terör olayı" olarak nitelendiren Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İranlı yetkililerle temas halinde olduklarını ve Tahran'dan olayı soruşturmasını istediklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç haberin ardından yaptığı açıklamada "Bu korkunç ve alçakça bir hadise ve biz bunu kesin bir dille kınıyoruz” dedi ve ekledi: "İranlı yetkililerle temas halindeyiz ve olayın derhal soruşturulması ve bu iğrenç suça karışanlardan hesap sorulması gerektiğinin altını çizdik.”

İran-Pakistan gerilimi

Silahlı saldırılar İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın Pazartesi günü Pakistan'a yapacağı ziyaret öncesinde meydana geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani saldırıyı kınadı. Kenani yaptığı açıklamada "İran ve Pakistan, düşmanların iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarına zarar vermesine izin vermeyecektir" dedi.

İran devlet medyası, Pakistan ve İran büyükelçilerinin, komşu ülkelerin geçen hafta karşılıklı olarak birbirlerinin topraklarına saldırılar düzenlemesi üzerine geri çağrıldıktan sonra görev yerlerine döndüklerini söyledi.

İran devlet medyasında yer alan haberlere göre İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumartesi günü güven mektubunu alan Büyükelçi Müdessir Tipi'ye "İran-Pakistan sınırı ekonomik alışveriş için bir fırsat oluşturuyor ve her türlü güvensizliğe karşı korunmalı" dedi.

Şii nüfusun yoğun olduğu İran'ın Sünni Müslüman ağırlıklı birkaç eyaletinden biri olan Sistan-Belucistan geçtiğimiz dönemde İran güvenlik güçlerinin karıştığı çok sayıda huzursuzluğa sahne oldu.

Pakistan 18 Ocak'ta, İran'ın kendi topraklarında saldırılar başlatmasından iki gün sonra, İran topraklarına hava saldırıları düzenledi.

İki ülkenin karşılıklı saldırılarında sivillerin öldüğü açıklandı.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.