ABD’den İranlı maden şirketlerine yaptırım

ABD’den İranlı maden şirketlerine yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı İran’daki maden sanayii sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar halkasını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı, Venezuela’daki Maduro rejimine benzin taşıyan 5 İran gemisinin kaptanına yönelik yaptırımları ilan etmesinden bir gün sonra dün yaptığı açıklamada, İran’daki maden sanayii sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar halkasını duyurdu.

Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, aralarında “Pacific Steel” şirketi, Almanya merkezli “Tara Steel” ticaret şirketi ve şirketin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli 3 temsilciliğinin yer aldığı İran’daki çelik, alüminyun ve demir madenciliği sektöründe faaliyet gösteren 4 şirkete karşı caydırıcı cezai önlemler alındığı açıklandı. Bu şirketler Avrupa’ya 60 milyon dolardan fazla ham maden ürünü satmıştı.

Yaptırımlar listesinde İran merkezli “Mittal Steel” şirketi ve İran’ın en büyük çelik fabrikası olan “Mobarakeh Steel Company” de yer aldı. Yaptırımlar arasında İran dışında şirkete bağlı 4 acente de bulunuyor. Listede ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) en büyük alüminyum, çelik ve demir üreticisi 3 şirketin yanı sıra, Çinli bir şirket de yer aldı. Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çinli şirketin İran menşeli bir şirkete 300 metre ton granit taşıdığını belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bu şirketler ve temsilcileri, çelik ve alüminyum ürünlerinden yıllık on milyonlarca dolar kazanıyorlar. Özellikle “Mobarakeh” demir şirketi, İran’a çelik, alüminyum, bakır ve demir sektörlerinden elde ettiği milyarlarca dolarlık mali getiri sağlıyor.” ifadelerine yer verildi.

Hazine Bakanlığı, “Mobarakeh Steel Company’nin” Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki en büyük yassı çelik üreticisi olduğunu ve gelirinin İran’ın gayri safi yurtiçin hasılasının yüzde birini temsil ettiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, “İran rejimi dünyadaki istikrarsızlaştırıcı davranışları finanse etmek için metal fabrikalarından ve yabancı satış acentelerinden elde edilen karları kullanmaya devam ediyor” dedi. Bakan ayrıca, “ABD, bu sektörlerden elde edilen gelirler, İran halkının kalkınmasına yönlendirilene kadar İran ekonomisinin ana sektörlerini izole etmeye kararlı” ifadelerine yer verdi.

ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, BM Güvenlik Konseyi’nin İran rejimi üzerindeki silah ambargosunu genişletmemesi halinde, ABD’nin hızlandırılmış yaptırımlarının İran’a baskı yapmayı amaçladığına işaret etti.

Yaptırımlar, bu şirketlerin ABD’deki varlıklarını donduruyor ve ABD’lilerin genel olarak bunlarla çalışmasını yasaklıyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.