ABD'den Pasifik'te Çin'e karşı yeni adım

ABD'den Pasifik'te Çin'e karşı yeni adım

ABD Papua Yeni Gine ile yaptığı güvenlik anlaşması kapsamında bu ülke sularında sahil güvenlik gemisi konuşlandıracak.

(FotoğraF: Flickr / ABD Savunma Bakanlığı)

ABD ile Çin arasında Hint-Pasifik bölgesi üzerine rekabet giderek artıyor.

Bu kapsamda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Austin, perşembe günü Papua Yeni Gine'ye yaptığı ziyarette bu ülkenin Başbakanı James Marape ve diğer yetkililerle taraflar arasındaki askeri ve güvenlik ilişkilerini görüştü.

Papua Yeni Gine'ye savunma bakanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Austin, yaptığı açıklamada, ABD'ye ait sahil güvenlik güçlerinin ağustos ayında bu ülkenin sularına konuşlandırılacağını söyledi.

ABD'nin bu hamlesi, iki ülke arasında yakın zamanda imzalanan savunma anlaşması doğrultusunda gerçekleşecek. Biden yönetiminin bu anlaşmayla birlikte stratejik önemdeki Güney Pasifik'e daha geniş askeri bir erişim sağlayacağı belirtiliyor.

Öte yandan Austin, Papua Yeni Gine'yi kalıcı bir üs haline getirmeyi amaçlamadıklarını söyledi.

 Papua Yeni Gine Başbakanı Marape ise ülkenin altyapısını modern hale getirmeye ve güvenliğini güçlendirmeye yardımcı olacağını belirterek ABD ile yapılan anlaşmayı savundu.

Ülkenin topraklarına girenin ABD olmadığının, kendilerinin Biden yönetimini ülkeye davet ettiğinin altını çizen Marape, "Egemenliğimize ve bağımsızlığımıza hiçbir zaman müdahale etmediler. Bunu ülkemizin iyiliği için yapıyoruz." diye konuştu.

ABD, Papua Yeni Gine ile imzalanan güvenlik anlaşması doğrultusunda ülke genelinde askeri tesis geliştirebilecek ve buralarda faaliyette bulunabilecek.

Diğer taraftan ABD, güvenlik anlaşmasıyla birlikte Manus Adası'ndaki Lombrum Deniz Üssü ve başkent Port Moresby'deki askeri tesisler de dahil olmak üzere önemi bulunan altı liman ve havaalanında asker ve gemi konuşlandırabilecek.

Pasifik'te ABD ile Çin arasında artan bir rekabet olduğu dikkat çekiyor. Çin de geçen yıl Solomon Adaları ile bir güvenlik anlaşmasına imza atmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.