"Çin, Ukrayna işgalinde Rusya'ya askeri destek verdi"

"Çin, Ukrayna işgalinde Rusya'ya askeri destek verdi"

ABD istihbarat raporuna göre Pekin yönetimi, Moskova'ya insansız hava araçları ve savaş uçağı parçaları da dahil olmak üzere teknolojik destek verdi.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in Ukrayna'daki Rus ordusuna muhtemelen tedarikte bulunduğunu iddia etti.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından hazırlanan ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi tarafından kamuoyuyla paylaşılan raporda Pekin'in "Rusya'nın savaş çabalarında giderek daha önemli bir dayanak noktası haline geldiği ve muhtemelen Moskova'ya Ukrayna'da kullanılan kilit teknoloji ve çift kullanımlı ekipman tedarik ettiği" iddia edildi.

Uluslararası denetimlere rağmen Çin tarafından tedarik edilen kalemler arasında navigasyon ekipmanları, sinyal bozucu teknoloji ve savaş uçağı parçaları yer alıyor.

Çin, Rusya'ya askeri yardım gönderdiği iddialarını reddetti.

Rapor, daha önce Pekin'i Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik ölümcül saldırısına yardım etmemesi konusunda uyaran ABD ile gerilimi tırmandırma riski taşıyor.

Rus işgalini kınamayan ve Moskova'nın batı karşıtı iddialarının çoğunu paylaşan Pekin yönetimi aynı zamanda Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü vurguladı ve bir barış planı ortaya koydu.

Raporda ayrıca Çin'in Rusya'nın Batı yaptırımlarını aşmasına yardımcı olduğu ve savaşın başlamasından bu yana Moskova için "daha da kritik bir ekonomik ortak" haline geldiği iddia edildi.

Batılı ülkelerin yaptırımları sonrası Çin'in petrol ve doğal gaz ithal ettiği belirtilen raporda, Rusya'nın 2022'de Çin'e 2021'e kıyasla iki kat daha fazla sıvılaştırılmış petrol gazı ihraç ettiği ifade edildi.

Petrol ve doğal gazdan elde edilen gelir, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşın finansmanı için hayati bir öneme sahip.

İHA ve İHA parçaları

Çin'in uzun süredir Rus silahlı kuvvetlerine gıda ve üniforma gibi ölümcül olmayan yardımlarda bulunduğu bildirilse de, ABD raporu Moskova'ya 10 milyon euroluk insansız hava aracı ve insansız hava aracı parçaları sağladığını ortaya koydu.

Nisan ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Savunma Bakanı Li Shangu, "sınırsız" bir ortaklık olarak tanımladıkları askeri işbirliğini görüşmek üzere Moskova'da bir araya gelmişti.

Bu görüşme sırasında Putin, Rusya ve Çin ordularının düzenli olarak bilgi paylaştıklarını, askeri ve teknik konularda işbirliği yaptıklarını ve Avrupa ve Uzak Doğu'da ortak tatbikatlar düzenlediklerini açıklamıştı.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.