ABD ile Ukrayna arasında güvenlik müzakereleri başlıyor

ABD ile Ukrayna arasında güvenlik müzakereleri başlıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin Genel Sekreteri Andriy Yermak, ABD ile güvenlik garantileri konusunda görüşmeler yapılacağını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin Genel Sekreteri Andriy Yermak dün, bu hafta Kiev’in ABD ile müzakerelere başlayacağını söyledi. Yermak, müzakerelerde Ukrayna’nın NATO’ya katılım süreci tamamlanıncaya kadar Kiev’e güvenlik garantileri sağlama konusunun görüşüleceğini belirtti.

Telegram’daki paylaşımında Andriy Yermak ayrıca, bazı ülkelerden yetkililerin, Zelenskiy’nin barış planını görüşmek üzere Suudi Arabistan’da toplanmaya hazırlandıklarını söyledi. Zelenskiy’nin planı, Rus güçlerinin tamamının ülkeyi terk etmesi koşulunu öne sürüyor.

Yermak, Suudi Arabistan’daki toplantının ne zaman gerçekleşeceğini açıklamadı. Ancak Yermak, barış planının üç aşamada görüşüleceğini ve sonunda devlet başkanları seviyesinde ele alınacağını söyledi.

Toplantıyı ilk defa geçen Cumartesi Wall Street Journal (WSJ) gazetesi haberleştirmişti. WSJ, toplantının 5-6 Ağustos tarihlerinde Cidde’de gerçekleşeceğini yazmıştı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov'a bugün WSJ'nin haberi soruldu. Peskov, Rusya'nın planlanan görüşmelerin amacının ne olduğunu ve nelerin tartışılacağını anlaması gerektiğini söyledi.

ABD ile müzakereler ise, bu ayın başlarında Litvanya’daki NATO Zirvesi’nde G7 ülkelerinin verdiği güvenlik taahhütlerini netleştirmek ve uygulamak için düzenleniyor.

Yermak, Telegram'daki paylaşımında "ABD ile bu hafta görüşmelere başlıyoruz" yazdı.

Yermak, "Ukrayna için güvenlik garantileri, Ukrayna'nın gelecekte Rus saldırganlığını yenme ve dizginleme kapasitesini sağlayan somut, uzun vadeli yükümlülükler olacak. Bu garantiler, açıkça belirtilmiş destek biçimleri ve mekanizmaları olacak" dedi.

Yermak, garantilerin "Ukrayna NATO üyeliğini güvence altına alana kadar yürürlükte olacağını" söyledi.

Vilnius’taki zirvede NATO, 17 aydır süren Rus işgaline karşı Ukrayna’ya destek vermişti.

İttifak üyesi bazı ülkeler ayrıca Ukrayna’ya silah sözü verirken, savaş devam ettiği sürece Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda herhangi bir takvim açıklanmamıştı.

G7 üyeleri, üye ülkelerin Kiev’e güvenlik garantileri sağlamak ve Ukrayna ordusunu güçlendirmeye yardımcı olmak için ikili görüşmeler sürdürmesi konusunda anlaşmıştı.

Yermak, G7’nin deklarasyonuna ayrıca 10'dan fazla ülkenin katıldığını ve Ukrayna'nın her biriyle ayrı ayrı gelecekteki garanti şartlarını müzakere ettiğini söyledi.

Zelenskiy'nin barış planı

Yermak, Ukrayna'nın batısındaki Ivano Frankivsk kentinde bölge yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda Suudi Arabistan'da yapılacak toplantı hakkında konuştu.

Yermak, barış planı hakkındaki ilk uluslararası toplantının Haziran ayında Kopenhag'da gerçekleştiğini söyledi.

Zelenskiy'nin barış planı, Rus güçlerinin geri çekilmesi çağrısına ek olarak, tüm tutukluların ve sınır dışı edilen çocukların evlerine geri dönmesini ve Ukrayna’nın savaş öncesi sınırlarına dönmesini hedefliyor.

Rusya ve Ukrayna, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden kısa bir süre sonra bir dizi barış görüşmesi yapmıştı. Ancak bu görüşmeler herhangi bir anlaşmayla sonlanmamıştı.

Ordusu Batı silahlarıyla desteklenen Ukrayna, artık Rus birlikleri ülkeden ayrılana kadar başka müzakerelerde yer almayacağını söylüyor.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.