ABD'den 'Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi' açıklaması

ABD'den 'Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi' açıklaması

ABD, İsrail-Suudi normalleşme anlaşması için henüz bir çerçeve üzerinde anlaşılmadığını, halen görüşmesi gereken çok şey olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray, Suudi Arabistan'ın İsrail'i tanımasını sağlayacak bir anlaşmanın çerçevesi üzerinde mutabık kalınmadığını ve böyle bir anlaşmanın imzalanabilmesi için çok sayıda görüşmeye ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Açıklama Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’den geldi. Kirby, bugün gazetecilerle yaptığı açıklamalarda, Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan ve Washington ile Riyad’ın anlaşmanın ana hatları üzerinde mutabık kaldıklarını belirten haberi değerlendirdi.

WSJ’in Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde Filistinliler’e verilecek tavizler, ABD'nin güvenlik garantileri ve sivil nükleer yardım karşılığında Suudi Arabistan'ın İsrail'i tanımasını öngören bir anlaşmanın ana hatları üzerinde uzlaşıldığı öne sürülmüştü.

Yapılan haberlerin, müzakerelerin gerçekte olduğundan daha ileride ve kesinliğe daha yakın olduğu izlenimi yarattığını söyleyen Kirby, “Üzerinde mutabık kalınmış bir müzakere dizisi, normalleşmeyi ya da bizim ve dostlarımızın bölgedeki diğer güvenlik kaygılarını düzenleyen üzerinde mutabık kalınmış bir çerçeve yok’’ dedi.

Görüşmelerin sürdüğünü söyleyen ancak başka ayrıntı paylaşmayan Kirby, “Yapılması gereken hala çok şey var. Bir sonuca varmadan önce yapılması gereken pek çok konuşma var’’ diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da, olası bir anlaşma konusunda "verimli görüşmeler" yapıldığını söyledi. Miller, günlük basın brifingindeki açıklamasında, "Bir dizi konuda ilerleme kaydettik. Hangi konularda ilerleme olduğu konusuna girmeyeceğim; ancak hala önümüzde geleceği belirsiz uzun bir yol var" dedi.

John Kirby ayrıca Başkan Joe Biden'ın bu yıl içinde Netanyahu ile "ABD'de bir yerde" görüşeceğini söyledi ancak bu görüşmenin Beyaz Saray'da olup olmayacağı sorusuna yanıt vermedi. Kirby, “Başkan'ın Başbakan Netanyahu ile bu yılın ikinci yarısında, sonbaharda biraraya geleceğini ve bunun ABD'de bir yerde olacağını öngörüyoruz; ziyaretin ayrıntıları konusunda hala çalışılıyor’’ ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden geçen ay İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u Beyaz Saray’da ağırlamıştı. ABD Başkanı Joe Biden uzun süren gecikmenin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu’yu da resmi ziyaret için davet etmişti.

İsrail tarafı 18 Temmuz’daki açıklamada, Netanyahu'nun Beyaz Saray'a davet edildiğini söylese de Biden yönetimi yetkilileri iki liderin görüşmesinin nerede ve nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntıları teyit etmiş değil.

Amerikalı yetkililerin Suudi Arabistan'a yaptığı üst düzey ziyaretler, son dönemde hız kazandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen hafta sonunda Ukrayna konulu bir zirve için Cidde'ye gitti ve sadece birkaç ay içinde Suudi Arabistan'a üçüncü ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Haziran ayında gerçekleştirdiği üç günlük ziyarette de terörizmden Yemen'e kadar pek çok konu ele alınırken, Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi de gündem maddelerinden biriydi.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.