ABD'den Taliban'a 'Afganistan'dan çekilme' yanıtı

ABD'den Taliban'a 'Afganistan'dan çekilme' yanıtı

Taliban'ın ABD ile askeri birliklerin Afganistan'dan çekilmesi konusunda anlaştığını belirtmesiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, herhangi bir anlaşmanın yapılmadığı bildirildi.

Afgan siyasilerle Taliban temsilcilerinin Rusya'nın başkenti Moskova'daki görüşmeleri ikinci gününde devam ederken bir Taliban yetkilisi, 'ABD’nin, geçen ay gerçekleşen görüşmelerde nisan sonuna kadar Afganistan'daki askerlerinin yarısını çekeceğine dair söz verdiğini' açıkladı.

Açıklama, ABD Başkanı Donald Trump'ın çözüme ulaşma adına Afganistan'daki siyasi müzakereleri hızlandırdığını ve ülke tarihinin en uzun süreli savaşını sona erdirmek için ABD'nin askeri varlığını azaltabileceğini söylemesinden hemen sonraya denk geldi.

Ocak ayındaki görüşmelere atıfta bulunan iddianın sahibi Taliban temsilcilerinden Abdüsselam Hanefi, "Evet, geçen ay Amerikalılar bize şubat başından nisan sonuna kadar birliklerinin yarısını çekeceklerini söylediler." ifadelerini kullandı.

NATO güçlerine de işaret eden Hanefi, Washington ve Taliban'ın ülkedeki tüm yabancı birliklerin çekilmesi konusunda da anlaştıklarını dile getirdi.

"Herhangi bir anlaşma yok"

Ancak Taliban yetkilisinin iddiasının ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, Hanefi'nin Moskova'da yaptığı söz konusu açıklamayı yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan'dan asker çekmeye yönelik herhangi zaman çizelgesi üzerinde mutabık kalmadı. Şartlar oluştuğunda askeri varlığımıza yönelik potansiyel değişikliklere bakılacak." dedi.

Ayrıca Sözcü, "Asker çekme ile ilgili herhangi bir takvim üzerinde anlaşmadığımız gibi diplomatik müzakerelerin detaylarına da girmeyeceğiz." diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.