Taliban temsilcisinden 'Moskova konferansı' açıklaması

Taliban temsilcisinden 'Moskova konferansı' açıklaması

Rusya'nın başkenti Moskova'da dün düzenlenen konferansa katılan Taliban heyetinin başındaki isim Şir Muhammed Abbas Stanikzay, konferans ve süregelen barış görüşmelerine dair hareket adına bir açıklama yaptı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da dün düzenlenen konferansa katılan Taliban heyetinin başındaki isim Şir Muhammed Abbas Stanikzay, konferans ve süregelen barış görüşmelerine dair hareket adına bir açıklama yaptı.

Şir Muhammed Abbas Stanikzay, konuşmanın başında Taliban'ın barış görüşmelerine dair tutumunu aktardı.

Stanikzay Afganistan'da bağımsızlığı ve İslami bir sistemin teşkil edilmesini amaçladıklarını belirterek, Taliban'ın siyasi çözüm amacıyla Katar ofisini açtığını hatırlattı.

Yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi birinci şart

Stanikzay, ABD ile de barışa dair görüşmelerin yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi ve Afganistan'ın diğer ülkelere karşı kullanılmaması çevresinde sürdüğünü söyledi. Taliban temsilcisi, ABD ile yapılan müzakereler sonucu bir taslak anlaşmaya varılması için iki ortak çalışma grubunun kurulması konusunda anlaşıldığını, bu çalışma gruplarının yakın zamanda faaliyete geçeceğini dile getirdi.

Stanikzay, tüm Afganlarla dayanışma içerisinde İslami bir yönetim kurmak istediklerini ifade etti.

Taliban heyeti adına konuşan Muhammed Abbas Stanikzay, ülkenin en büyük ihtiyacının barış olduğunu, ancak barışın lafla gelmediğini söyleyerek, savaşı kendilerinin çıkarmadığını, bu savaşın kendilerine dayatıldığını öne sürdü.

"Taliban mensuplarına yaptırım kalkacak"

Stanikzay, Taliban'ın barışa dair bazı şartlarını sıraladı. Bunlar arasında Taliban mensuplarının yaptırım listesinden çıkarılması, tutukluların serbest bırakılması, Taliban siyasi ofisinin resmi olarak açılması, Taliban'a karşı propagandanın durdurulması yer alıyor.

Stanikzay'a göre barışın önündeki en ciddi engeller ise ABD işgali, bağımsız bir İslami sistemin olmayışı ve barış anlaşmalarının garantör taraflarının olmaması. Aynı zamanda anayasa konusu da Stanikzay'ın önemle üzerinde durduğu konular arasındaydı. Taliban temsilcisi, anayasanın her ülkenin bir zarureti olduğunu söyleyerek, ülkenin mevcut anayasasının Batı'dan kopya olduğunu ve buna güvenilemeyeceğini, bu anayasanın Afgan toplumuna işgalin gölgesi altında dayatıldığını dile getirdi.

"İslami anayasa inşa edilmeli"

Stanikzay İslam dininin ilkeleri, milli çıkarlar, tarihi kazanımlar ve sosyal adalet üzerine bir anayasa inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Stanikzay anayasanın Afgan alimler ve fikir adamlarınca hazırlanması gerektiğini savundu.

Stanikzay, Taliban'ın ateşkes sürecindeki bazı noktalara dair görüşlerine de konuşmasında yer verdi. Taliban temsilcisi dış ülkelerin Afganistan'ın iç meselelerine karışmaması gerektiğini, diğer ülkelere dair yıkıcı bir ajandaları olmadığını, geçmişten bugüne hiçbir ülkeye karışmadıklarını, Afganistan topraklarının diğer ülkelere karşı kullanılmasına müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Bunlara ek olarak geçmişteki Taliban iktidarında olduğu gibi uyuşturucu ekim ve ticaretinin önüne geçileceğini, sivil kayıplarının önlenmesi için çaba gösterildiğini, sağlık sektörüne dair çalışmalar yürütüldüğü, Taliban kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivillerin yaşamı için adımlar atıldığı belirtildi.

Stanikzay aynı zamanda kadın haklarına dair ifadeler de kullandı. Muhammed Abbas Stanikzay, Taliban'ın kadınlara İslam'ın verdiği tüm hakları verdiğini söyledi. Stanikzay bu kapsamda kadınların iş kurma, miras, eğitim, çalışma, evleneceği kişiyi seçme gibi tüm hakların kadınlara tanındığını da dile getirdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.