Moskova'da Taliban'ın da katıldığı 'Afganistan barış görüşmeleri' gerçekleştirildi

Moskova'da Taliban'ın da katıldığı 'Afganistan barış görüşmeleri' gerçekleştirildi

Rusya'nın başkenti Moskova'da Taliban'ın da katıldığı Afganistan barış görüşmeleri gerçekleştirildi.

Afganistan'da barış konulu toplantı, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirildi. Görüşmeye Taliban'ın yanı sıra Afganistan'da etkinlik gösteren birçok kişi ve grup katıldı.

Moskova'da 9 Kasım 2018'de gerçekleştirilen Afganistan konulu ilk görüşmenin ardından ikinci görüşme de bugün düzenlendi.

Kabil hükümetinin katılmadığı görüşmelerde Afganistan'ın geleceğine ve barış sürecine dair önemli konulara temas edildi. Görüşmelere hükümete bağlı olmayan ancak yakınlık arz eden Yüksek Barış Konseyi de davet edilmedi.

Görüşmelere, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye muhalif olan isimlerin katılımı dikkat çekti. En dikkat çekici katılımcı ise, eski devlet başkanı Hamid Karzai idi. Gani karşıtı siyasetçilerin başında gelen Karzai, ülkede Afganlar arasında bir uzlaşının önemine dikkat çekti.

Moskova'daki görüşmelere, Gani'ye karşı başkanlık seçimlerinde yarışan Hanif Atmar, ülkenin kuzeyindeki güçlü isimlerden eski vali Atta Muhammed Nur, Hazara lider Muhammed Muhakkik, Gani muhalifi siyasetçilerden Yunus Kanuni gibi birçok önemli isim katıldı.

Taliban'ın Siyasi Ofisi'nin eski şefi Şir Muhammed Abbas Stanikzay, Taliban adına görüşmelere katılan heyetin liderliğini yaptı. Stanikzay, yaptığı konuşmada Taliban'ın Afganistan'ın geleceğine dair bakışını paylaştı.

Moskova'daki görüşmelerde, Afganistan'da tarafların yeni döneme dair tutumları görüşüldü. Moskova görüşmelerine Kabil hükümetinin katılmaması ve Gani hükümetine muhalif tarafların hükümet olmaksızın müzakereler yürütmesi, uzun süredir meşruiyeti sarsılmış durumda olan hükümetin elinin daha da zayıfladığı şeklinde yorumlandı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.