ABD’den Türkiye’ye Münbiç’te 'somut ilerleme' taahhüdü

ABD’den Türkiye’ye Münbiç’te 'somut ilerleme' taahhüdü

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin, Münbiç konusunda verdiği “somut ilerleme” sözü itibariyle PYD-YPG'nin Fırat’ın doğusuna geri çekilip çekilmeyeceği merak konusu.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin başkanlık ettiği ABD heyeti, haftanın son gününde Ankara’da Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle çalışma toplantısı gerçekleştirdi. “Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu” adı altındaki üçüncü toplantı gün boyu sürdü ve ardından ortak yazılı açıklama yapıldı.

Uzlaşmaya varıldı

Açıklamada, Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü ancak ABD’nin destek verdiği PYD-YPG yapılanması bakımından önemli bir uzlaşmaya varıldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Suriye’nin kuzeyinde PYD-YPG’nin kontrolündeki Münbiç konusunda “somut ilerleme taahhüdü” dikkat çekti. Böylece Türkiye’nin boşaltılmasını ve Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine bırakılmasını talep ettiği Münbiç’in kontrolünde yıl sonuna kadar değişiklik yaşanıp yaşanmayacağı gündeme girdi.

Bugünkü ortak açıklamayla Münbiç’te yıl sonuna kadar hangi gelişmeler yaşanacağı merak konusuna dönüşürken; Türkiye ve ABD’nin en geç Şubat 2019’da Suriye konusunda yeniden masaya oturma kararı aldığı da görüldü.

Türkiye, ABD’nin PKK’yı terör örgütü olarak tanımasına rağmen Suriye’de PKK’yla bağlantılı bir yapılanma görünümündeki PYD-YPG’yi terör kapsamında değerlendirmemesinden uzun zamandır rahatsız. ABD ise, PYD-YPG’nin Suriye’de sahada IŞİD’e karşı verdiği "mücadele" gerekçesiyle askeri ve lojistik açıdan destekliyor.

Bugünkü ortak açıklamada ise, PYD-YPG’nin “terör örgütü” olarak kabul edilmesinde anlaşma sağlayamamış olan ABD ve Türkiye’nin Suriye’de "terörizm ile mücadeleden" söz etti. Türkiye ve ABD ilişkileri için yeniden “müttefiklik” vurgusu yapılması göze çarptı. Bu konuda, “Türkiye ve ABD, müttefik olarak birbirlerine karşı yükümlülüklerine uygun şekilde, her iki ülkenin güvenlik kaygılarını etkin biçimde ele alma taahhüdünü paylaşmakta ve Suriye’de devam eden krize ilişkin olarak karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konularda ilerleme sağlamayı sürdürmeyi arzu etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca ABD ve Türkiye’nin “Suriye’de istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesi” için görüşmeler yürüttüğü vurgulandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.