ABD'den Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni yardım paketi

ABD'den Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni yardım paketi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kiev'e yaptığı ziyarette Ukrayna'ya toplamda 1 milyar dolardan fazla yardım yapılacağını açıkladı.

(Fotoğraf)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Rusya’nın saldırılarının başlamasından bu yana dördüncü kez Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret etti. Blinken iki günlük ziyareti kapsamında bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski’yle bir araya geldi.

VOA Türkçe'nin haberine göre, güvenlik gerekçesiyle önceden ilan edilmeyen ziyarette Blinken Polonya’dan trenle Ukrayna’ya geçti. Blinken temasları çerçevesinde Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal ve Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve beraberindeki heyet bugün de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski’yle bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık yapılan bölümünde evsahibi Zelenski, Blinken’a ziyareti için teşekkür etti ve bu ziyaretin ülkesi ve halkı için son derece önemli olduğunu söyledi.

Zelenski, Blinken’dan ABD Başkanı Joe Biden’a da kendilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür etti ve teşekkürlerini Biden’a iletmesini istedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, ABD Kongresi’nin de Rusya’nın saldırıları karşısında Ukrayna’ya verdiği partilerüstü desteği hatırlattı ve Kongre’ye de teşekkür etti.

Zelenski konuşmasında ABD’nin Ukrayna’ya cephede sağladığı desteği de vurguladı ve “Her şeyden önce, savaş alanında bize yardımcı oluyorsunuz. ABD gerçekten de savaş alanında destek veren lider ülke. Size minnettarım. Size güvenebildiğimiz için mutluyuz ve biliyorsunuz ki Ukrayna halkı da bunu görüyor ve takdir ediyor” ifadelerini kullandı.

Zelenski ayrıca yaklaşan kış aylarına işaret etti ve ABD’nin enerji alanında da Ukrayna’ya sağladığı destekten ötürü minnettar olduğunu dile getirdi.

“Sizinle yan yana yürümeye devam etmeye kararlıyız”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da kendisini bir kez daha Kiev’de misafir etmelerinde dolayı Zelenski’ye teşekkür etti.

Blinken konuşmasında “Amerika Birleşik Devletleri olarak sizinle yan yana yürümeye devam etmeye kararlıyız. Başkan Biden benden buraya gelmemi, desteğimizi bir kez daha güçlü bir şekilde teyit etmemi istedi. Başkan ayrıca Ukrayna'nın gelecekteki saldırılara karşı caydırıcı ve savunmaya yönelik bir güç oluşturmasına yardımcı olmak için daha uzun vadeli çabaların yanısıra karşı saldırının acil zorlukları için bizim ve diğer ülkelerin sarf ettiği çabaları azami düzeye çıkarmamızı sağlamamı ve aynı zamanda demokrasinizi güçlendirmek, ekonominizi yeniden inşa etmek gibi kritik işlerle uğraşırken sizinle birlikte olmamı ve size destek vermemi istedi” ifadelerini kullandı.

Bakan Blinken Ukrayna’nın cephede sağladıkları başarıların son derece önemli olduğunu ve bunları gördüklerini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı, Başkan Biden’ın da mümkün olan en kısa zamanda Zelenski’yle yeniden görüşmek arzusunda olduğunu dile getirdi.

Blinken ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin eşi Olena Zelenski’nin yaptığı ve rehabilitasyon amaçlı bir çalışmaya da katıldığını ve bundan da çok etkilendiğini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı, savaşın insanlar üzerinde yarattığı olumsuz etkileri gidermek adına yapılan çalışmanın son derece önemli olduğunu ve ABD’nin de bu çalışmalara destek vermekten gurur duyduğunu söyledi.

Ukrayna'ya milyar dolarlık yardım

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kiev'e yaptığı ziyarette Ukrayna'ya toplamda 1 milyar dolardan fazla yeni yardım yapılacağını açıkladı.

Yardım paketi içinde 665 milyon dolardan fazla değere sahip yeni askeri ve sivil güvenlik yardımının yanı sıra Ukrayna'nın hava savunmasına ve diğer alanlara milyonlarca dolarlık destek bulunuyor.

Blinken, ABD'nin son mali yardımına dair "Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.