AB'den İran yaptırımlarına 'takas' formülü

AB'den İran yaptırımlarına 'takas' formülü

Avrupa Birliği'nin (AB), ABD'nin 4 Kasım'da İran'a başlatacağı yaptırımlara takılmamak için ödemeleri kolaylaştıracak takasa dayalı bir mekanizma kurduğu bildirildi.

Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 4 Kasım'da İran'a karşı uygulamaya başlayacağı yeni yaptırım rejimine takılmamak için ödemeleri kolaylaştırıcı bir mekanizma geliştirdiğini açıkladı.

AB'nin kurduğu "özel amaçlı kurum" (special purpose vehicle - SPV), Washington'ın İran'la ticaret yapan bankaları hedef almasını önleyecek şekilde tasarlandı. Buna göre AB'nin kurduğu bir çeşit takas (barter) yöntemi ile İran'dan satın alınacak petrolün ödemesi, ABD'nin finans sistemi tarafından saptanmadan, AB'den sunulacak ürün ve hizmetlerle yapılacak.

Sembolik tarih

Reuters'a konuşan diplomat "SPV'yi 4 Kasım'dan önce yürürlüğe koymaya çalışıyoruz ve bunu başarabileceğimizi düşünüyoruz" ifadesini kullandı ve "Ancak yürürlüğe derhal girmeyecek. Aylarca sürecek bir zaman almasını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Mekanizmanın ofisinin nerede bulunacağı henüz açıklanmazken, projenin içeriğine dair ayrıntıların önümüzdeki haftalarda netleşmesi bekleniyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federcia Mogherini de kurulma aşamasındaki mekanizmayı ilk olarak Eylül ayındaki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu yıllık toplantısında açıklamıştı.

Bir diğer diplomat da, 2015 tarihli, İran'ın nükleer programını kontrol altında tutmayı hedefleyen anlaşmaya atıfla "ABD yaptırımlarına rağmen İranlılara anlaşmanın yürüdüğünü göstermeli, taraf olmaya devam etmelerini sağlamalıyız. Ancak aynı zamanda İranlılara bu kadar zamanda bu kadar ilerleme kaydedebildiğimizi de göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Tüm ticareti kapsamayacak

Avrupalı diplomatlar, oluşturulan mekanizmanın tüm ticareti kapsayamayacağını ifade ederken, amacın İranlıların, nükleer anlaşmanın şartlarını yerine getirmeye devam etmesini sağlamak olduğunu belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.