AB'den Türkiye'ye mülteciler konusunda 'şartlı' yardım sözü

AB'den Türkiye'ye mülteciler konusunda 'şartlı' yardım sözü

Avrupa Birliği Komisyonunun Bütçeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye'ye ek mali yardım için Ankara'nın göçmenler üzerinden şantajı bırakması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Bütçeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, sığınmacılar için Türkiye'ye ek mali yardımın bazı şartlara bağlı olduğunu söyledi. Hahn, Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada, "Sığınmacıları AB'ye yönlendiren Ankara'nın şantajcı siyasetine son verilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. Hahn, ancak bunun gerçekleşmesi halinde AB'nin "Türkiye'deki mültecilere destek için ek mali yardıma" temelde hazır olabileceğini de sözlerine ekledi.

AB Komisyonu Üyesi Hahn, söz konusu ek mali yardımın Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatında öngörülenden daha az olacağını söyledi. Gelecekte de AB'nin Türkiye'ye yapacağı yardımların "Sadece belirli amaçlar için olacağını ve yardım kuruluşları aracılığıyla ödeneceğini" vurgulayan Hahn, Türkiye'nin yardım ihtiyacının da azaldığına dikkat çekti. Hahn, Türkiye'deki göçmenler için okul, kreş ve hastane gibi tesislerin inşa edildiğini, bu nedenle de bunların yeniden finansmanına ihtiyaç olmadığını belirtti.

AB'nin tek taraflı olarak sadece Türkiye'yi desteklememesi gerektiğini dile getiren Hahn, Lübnan ve Ürdün gibi nüfuslarına oranla Türkiye'den daha fazla sığınmacı kabul eden ülkelerin de yeterince dikkate alınması gerektiğini söyledi. Hahn ayrıca, Suriye'de "Siyasi bir çözüm sağlandığı" takdirde, AB'nin ülkenin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinin yeniden inşası ve genel olarak Suriye'yi desteklemeye de hazır olduğunu ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye'ye ek mali yardım yapılmasına karşı çıkmıştı. Maas, Cuma günü yaptığı açıklamada, "AB'nin Erdoğan'ın baskısına boyun eğmeyeceğini" belirtmiş ve ancak "ihtiyacın artması durumunda" 2016 yılında imzalanan mülteci mutabakatı çerçevesinde halihazırda taahhüt edilmiş ödemelerin hızlandırılması için görüşmeler yapılabileceğini" dile getirmişti.

Erdoğan Brüksel'e gidecek

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in daveti üzerine Pazartesi günü Brüksel'e gidecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeminde de mülteci krizi ile Türkiye-AB ilişkileri bulunuyor.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.