ABD'li iş adamı 'Türkiye adına lobi faaliyeti yapmaktan' suçlu bulundu

ABD'li iş adamı 'Türkiye adına lobi faaliyeti yapmaktan' suçlu bulundu

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in eski ortağı İran kökenli iş adamı Bijan Kian, Türkiye adına gizli şekilde lobi faaliyeti yaptığı gerekçesiyle suçlu bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in eski ortağı İran kökenli iş insanı Bijan Kian, Türkiye adına gizli şekilde lobi faaliyeti yaptığı gerekçesiyle suçlu bulundu.

Davada Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in hükümetin bir numaralı tanığı olması bekleniyordu. Ancak karar duruşmasında Flynn tanık olarak dinlenmedi.

Virginia eyaletinin Alexandria kentinde görülen davada mahkeme başkanı Hakim Anthony J. Trenga, iddianamenin tehlikeli ve yetersiz deliller barındırdığını söylemesine rağmen jüriye gitmesi gerektiğini belirtti.

Jüri, Bijan Kian’ın Fethullah Gülen’in hedef alındığı proje sözleşmesinde ABD'deki işleyen düzeni bozduğu ve gizli şekilde Türkiye ile işbirliği yaptığına hükmetti.

Savcılar, Flynn ve Kian'ın, Flynn Intel Group adıyla bilinen ortak şirket üzerinden Gülen’in itibarsızlaştırılması için yüz binlerce dolar para aldıklarını ve Flynn Intel adlı şirketin Türk işadamı Ekim Alptekin yönetimindeki Hollanda şirketi aracılığıyla ödeme alarak Türkiye tarafıyla olan gayri resmi ilişkinin gizlendiğini savundu. Kian'ın avukatlarıysa Türkiye'nin herhangi bir ödeme yapmadığını ve Türk hükümetinin Washington siyasetine karışmadığını söyledi.

Bijan Kian’ın alacağı ceza 18 Ekim’de belli olacak.

Söz konusu dava, özel yetkili Savcı Robert Mueller'in yürüttüğü, 2016 ABD seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddialarına ilişkin olarak yürütülen soruşturmanın bir uzantısı olarak ortaya çıkmıştı.

Bijan Kian'ın eski ortağı Flynn, seçim kampanyası sırasında Donald Trump'ın dış politika danışmanlığını yapmış, kısa bir süre de ulusal güvenlik danışmanlığı görevini yürütmüştü.

Michael Flynn, Fethullah Gülen konusunda Türk hükümeti ile gizli işbirliği yaptığına dair FBI'a yalan beyanda bulunduğunu kabul etmiş, savcılık Flynn'ın yaptığı yanlış beyanlar sebebiyle 'Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası kamuoyunun görüşlerini etkileme çabaları' hakkında halkın bilgi sahibi olma hakkını engellediğini açıklamıştı.

Flynn'in diğer ortakları Rafiekian ve Alptekin'e de dava açılmıştı

Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen Başkan Donald Trump'ın eski danışmanı Michael Flynn davası ile ilişkili olarak İranlı ve Türk iş insanları Bijan Rafiekian ve Kamil Ekim Alptekin hakkında "yabancı bir ülke adına ajanlık yapmak ve Fethullah Gülen'i ülkeden kaçırmaya çalışmak" suçlamasıyla dava açılmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.