ABD'li milyarderler servetlerini saatler içinde katlıyor

ABD'li milyarderler servetlerini saatler içinde katlıyor

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg son 24 saate 7 milyar dolar kazanırken Amazon'un kurucusu Jeff Bezos servetine 75 milyar dolar kattı.

Sadece 24 saat içinde sosyal medya iletişim platformu Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg servetine yaklaşık 7 milyar dolar eklerken, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos Covid-19 salgınının global ekonomiye ve büyük şirketlere verdiği olumsuz etkilere rağmen bu yılın başından itibaren servetini 75 milyar dolar arttırdı.

Bloomberg’in dünyanın en zenginleri listesine göre geçen Perşembe günü teknoloji devlerinin ABD Kongresinde yaptıkları savunma sonrasında dünyanın en zengin 10 milyarderinin servetleri yaklaşık 200 milyar dolar arttı. Elde edilen bilgiler ve rakamların ışığında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’un serveti son 24 saat içinde yaklaşık 6 milyar dolar artırdı. Şirketin borsadaki bu hızlı değer kazanma eğilimi ile Zuckerberg’un geçen perşembe günü yapılan oturum sonrasında servetinin yaklaşık 5.94 milyar dolar yükseldiği ortaya çıkıyor.

Facebook’un kurucusunun serveti 100 milyar dolar sınırına dayanırken, bu durum onu, Bloomberg’in ‘dünyanın en zenginleri listesi’nin 3’üncü sırasına yükseltiyor.

Zuckerberg’un servetindeki hareketlilik ve Facebook’un borsada değer kazanması, sosyal paylaşım devinin Tik Tok’la rekabet edecek yeni bir uygulamayı kullanıma açmasıyla paralel seyrediyor.

Son günlerde Facebook, Instagram aracılığıyla ‘reels’ isminde yeni bir uygulamayı kullanıma sundu. Bu uygulama içerik olarak Çin’in TikTok uygulamasına rakip olarak değerlendiriliyor.

Zuckerberg dünyanın en zenginleri listesinde, halihazırdaki serveti 190 milyar doları bulan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un ve listeye göre teknoloji devi Microsoft’un kurucusu servetinin değeri 120 milyar dolar civarında olan Bil Gates’in ardından üçüncü sırada yer alıyor.

5 şirket, Amerikan ekonomisinin yüzde 30’una eşit

Bloomberg Ajansının dünya milyarderleri verilerine göre 36 yaşındaki Zuckerberg, Jeff Bezos ve Bil Gates’e katılarak serveti 100 milyar doları aşan zenginler arasında yer alıyor. Zuckerberg’in servetinin büyük bölümü Facebook’taki yüzde 13'e varan hisselerinden oluşuyor.

Boomberg’e göre bu yıl teknoloji devi şirketlerinin kurucuları en yüksek karlılık oranına ulaştı. Amerikan piyasaları tarihin en hızlı düşüşlerine tanıklık etmesine rağmen, salgınla insanların internete daha çok yönlenmesi bu teknoloji devlerinin hızla değer kazanmasına neden oldu. Zuckerberg bu yıl kişisel servetine 22 milyar dolar eklerken dünyanın en Zengin’i Jeff Bezos ise 75 milyar dolar kazandı.

ABD, teknoloji şirketlerinin gelirlerindeki bu hızlı artışı mercek altına aldı. Bu bağlamda Zuckerberg, Bezos ve Apple’nin CEO’su Tim Cook ile Google’daki mevkidaşı Sundar Pichai servetlerinin kendi kontrollerinden çıktığı yönündeki iddiaları yanıtlamak üzere Amerikan Kongresi önünde savunma yaptı. Ajansın verilerine göre Amerika’nın en büyük 5 teknoloji devi şirketi (Apple, Amazon, Alphabet, Facebook ve Microsoft) ekonominin yüzde 30'unu teşkil ediyor ve bu oran 2018 yılı verilerinin tam iki katına karşılık geliyor.

Bloomberg’in milyarderler verilerine göre sadece Cuma günü Facebook, Apple ve Amazon’un dönemsel karlılık tahminlerini ilanından sonra bazı CEO’ların servetinde ani artış gözlemlendi.

Facebook’un hisseleri rekor yükselişe geçip 253.67 dolara ulaşırken bu durum Mark Zuckerberg’in servetine 6 milyar dolar kattı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.