ABD'nin İdlib'de hedef aldığı üst düzey El Kaide liderleri kim?

ABD'nin İdlib'de hedef aldığı üst düzey El Kaide liderleri kim?

ABD SİHA'larınca hedef alınan aracın Suriye'de Esed rejimine karşı savaşan Hurras ed Din grubuna ait olduğu aktarıldı.

Suriye'nin İdlib kent merkezi batısında dün, ABD'ye ait silahlı insansız hava araçları (SİHA) bir aracı hedef aldı.

ABD SİHA'larınca hedef alınan aracın Suriye'de Esed rejimine karşı savaşan Hurras ed Din grubuna ait olduğu aktarıldı.

Hedef alınan araçta ikisi grubun yönetici kadrosundan üç kişinin bulunduğu belirtildi. Saldırıda yönetici kadrosundan olduğu ifade edilen iki kişi ölürken, üçüncü kişi ise ağır yaralandı.

ABD kimi hedef aldı?

ABD tarafından düzenlenen saldırıda öldürülen iki isim, Yemen vatandaşı Bilal Sanani diğerinin ise Ürdün vatandaşı Ebul Kassam Ürdüni.

Söz konusu iki ismin, Suriye'de El Kaide'nin üst düzey liderlerinden olduğu biliniyor.

Özellikle Ebul Kassam, El Kaide'nin küresel yapılanması içerisinde tanınan bir isimdi.

Bilal Sanani

Yemen asıllı Bilal Sanani hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamakla beraber, Sanani'nin Suriye'de El Kaide yapılanması içerisindeki askeri liderlerden biri olarak öne çıktığı biliniyor.

Nusret Cephesi'nin El Kaide'den ayrılarak önce Şam'ın Fethi Cephesi'ni, daha sonra ise 2017 yılının Ocak ayında Tahrir el Şam Heyeti'ni (HTŞ) ilan etmesi sonrası, El Kaide'den ayrılmaya sıcak bakmayan isimlerin bir kısmı gruptan kopmuştu.

Bu dönemde örgütten ayrıldığı tahmin edilen Sanani, yine bu süreçte Suriye'de teşkil edilen El Kaide bağlantılı gruplar içerisinde faaliyet gösterdi.

Hedef alınan araç:

Yemenli Sanani, en aktif El Kaide gruplarından biri konumundaki Ceyş el Badiye'nin askeri liderliği görevini yürüttü. Bu grup daha sonra El Kaide bağlantılı diğer yapılarla birleşerek Hurras ed Din'i teşkil edecekti.

Ebul Kassam el Ürdüni

Ebul Kassam künyesiyle tanınan cihat yanlısı lider, Ebu Eşref ve Halid el Aruri isimleriyle de biliniyordu.

1967 yılında Filistin'in Ramallah kentinde doğan Filistin-Ürdün asıllı Ebul Kassam, El Kaide'nin tanınan üst düzey liderlerinden biriydi.

Ürdün'ün Zerka şehrinde büyüdü, burada tanıştığı Ebu Musab ez Zerkavi ile birlikte Afganistan'a gitti ve El Kaide içerisine bu süreçte dahil oldu.

Ürdün'e geri döndükleri 1994 yılında hapsedilen ikili, 1999 yılına kadar yine beraber hapis yattı. Tahliye olduktan sonra tekrar Afganistan'a giden iki isim, burada faaliyetlerini sürdürdü.

Ebul Kassam Afganistan'da Zerkavi'nin yanı sıra, başta Seyful Adl olmak üzere çok sayıda El Kaide lideri ile yakın ilişki kurdu.

Zerkavi'nin Irak'a giderek burada El Kaide'nin Irak yapılanmasını teşkil ettiği dönemde, Zerkavi ile oldukça yakın ilişkiler kurdu, yardımcısı olarak görev yaptı.

Zerkavi'nin bir kız kardeşiyle evli olan cihat yanlısı lider, bu süreçte Zerkavi'nin dış bağlantılarını sağlayan isimlerden biriydi, aynı zamanda Avrupa'da hücreler teşkil edip yöneterek, Irak işgaline karşı 'terör saldırıları' planlamakla suçlandı.

Ebul Kassam, 2003 yılında İran'da olduğu bir dönemde İran güçlerince yakalanarak hapsedildi. Yaklaşık 12 yıl boyunca İran'da hapis yattı.

2015 yılında El Kaide ile İran arasında yapılan esir takası sonucu serbest kaldı. Arap Yarımadası El Kaidesi'nin Yemen'de 2015 yılında kaçırdığı İranlı diplomat karşılığında, kendisinin yanı sıra El Kaide'nin önde gelen isimlerinden Seyful Adl, Ebu Muhammed el Mısri, Ebul Hayr el Mısri ve Sari Şihab serbest kalmıştı.

Bu isimlerin üçü, Ebul Kassam Ürdüni, Ebul Hayr el Mısri ve Sari Şihab, Suriye'de ABD'nin düzenlediği hava saldırılarında öldürülecekti.

Suriye'de Nusret Cephesi'nin El Kaide'de ayrıldığı dönemde, Cevlani ve çevresindeki isimlerle ayrılığa düştü ve El Kaide'den ayrılmayı savunan kesime muhalefet etti.

Yapıdan ayrılarak El Kaide bağlantılı gruplara, nihai olarak Hurras ed Din'e katıldı.

Ebul Kassam, Hurras ed Din içerisinde bulunan en üst düzey El Kaide liderlerinden biri pozisyonundaydı.

Batılı kaynaklar, söz konusu ismin Hurras ed Din'e liderlik ettiğini öne sürüyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.