İdlib'de düşen insansız hava araçları kime ait?

İdlib'de düşen insansız hava araçları kime ait?

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'de dün düşen hava araçlarının kimliği merak konusu oldu.

Suriye'nin kuzeyinde bulunan İdlib'de dün kimliği tespit edilemeyen iki hava aracının düştüğü bildirildi.

Düşen hava araçlarına dair farklı bilgiler aktarılırken, hava araçlarının kimliği merak konusu oldu.

"Türk veya Rus hava aracı" iddiası

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, dün akşam saatlerinde Türkiye sınırı yakınlarında seyreden iki hava aracı düştü.

Bölgeden haber aktarımı yapan kaynaklar ilk olarak hava araçlarının Rusya'ya ait insansız hava araçları olduğunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından güdümlü uçaksavar füzeleri kullanılarak düşürüldüğünü öne sürdü.

Ancak olaya dair Rusya tarafı da, TSK da herhangi bir açıklama yayınlamadı. Bu duruma ek olarak, düşen hava araçlarının boyutlarının oldukça büyük olması ve Rusya'nın bölgede bu büyüklükte bir insansız hava aracı bulundurmaması da soru işaretlerini artırdı.

Hava aracının Rusya'ya ait olmaması, akıllara Türkiye'ye ait insansız hava araçlarının kaza yahut teknik arıza sonucu düştüğü ihtimalini getirdi.

Bir diğer ihtimal de düşen insansız hava araçlarının ABD güçlerine ait olmasıydı.

"Düşen hava araçları ABD'ye ait"

ABD ordu kaynakları ve yerel kaynaklar tarafından aktarılan son bilgilerle, düşen hava araçlarının ABD güçlerine ait olması ihtimali güç kazandı.

Ordu kaynaklarına dayandırılan açıklamalara göre, İdlib'in kuzey kesiminde ABD adına görev icra eden iki insansız hava aracı, havada çarpışarak düştü. Hava araçlarına karadan herhangi bir ateş açılıp açılmadığı konusunda ise açıklama yapılmadı.

İnsansız hava araçlarının "MQ-9 Reaper" tipi olduğu belirtildi. ABD bölgede bu tip hava araçlarını spesifik hedef odaklı saldırılar ve istihbarat toplama amacıyla yoğun bir şekilde kullanıyor.

Son dönemde bölgede bu hava araçlarıyla yapılan saldırılarda birçok üst düzey muhalif isim öldürülmüştü.

Saldırılarda  "Ninja mühimmat" olarak da bilinen R9X tipi bıçaklı mühimmat kullanılıyordu.

ABD ordusu, insansız hava araçlarının düşmesiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yayınlamadı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.