ABD'nin Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi için planı ne?

ABD'nin Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi için planı ne?

ABD'nin, Suudi Arabistan-İsrail-Mısır arasındaki gizli müzakerelerde arabulucuk yaptığı iddia edildi.

ABD'nin, Suudi Arabistan-İsrail-Mısır arasında gizli müzakereler gerçekleştirdiği ve bu müzakerelerde arabuluculuk yaptığı iddia edildi.

ABD'nin Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme kapsamında bir sonraki hedefinin Suudi Arabistan olduğu belirtiliyor. Joe Biden yönetiminin, Tel Aviv ile Riyad yönetimi arasında anlaşma sağlanması halinde, taraflar arasında bir güvenin inşa edilebileceğine ve sıcak ilişkilere kavuşulabileceğine inandığı bildiriliyor.

İsrail ile Suudi Arabistan görüşmelerin henüz çözümle sonuçlanmadığı fakat müzakerelerin hassas bir şekilde sürdüğü vurgulandı. Riyad geçmişte, Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkileri normalleştirmesini desteklemişti ancak Filistin-İsrail barış sürecinde ilerleme kaydedilmediği için ilişkileri normalleştirme sürecine mesafeli yaklaşmayı tercih etmişti.

Axios'a konuşan İsrailli ve ABD'li kaynaklar ise İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki görüşmelerin yanı sıra ABD'nin Sisi hükümeti ile Riyad arasında Tiran ve Sanafir adaları üzerine müzakereler sürdürdüğünü belirtiyor.

Söz konusu iki ada 1950 yılında Suudi Arabistan tarafından Mısır'a verilmişti. 1979 yılına gelindiğinde Mısır ve İsrail arasında adaların askerden arındırılması ve Kızıldeniz'de stratejik geçişlere ev sahipliği yapan iki adanın güvenliğinin sağlanması için bölgede uluslararası gözlem gücü kurulması kararlaştırılmıştı.

Riyad, adaların askerden arındırılmasını ve gemilere seyrüsefer özgürlüğü verilmesini destekliyor fakat bölgede uluslararası bir gözlem gücünün bulunması konusuna sıcak yanaşmıyor. İsrail tarafıysa uluslararası gözlem gücünün varlığının sona erdirilmesi hususuna olumlu baktığı ancak yine de bölge üzerinde bir güvenlik mekanizmasının kurulmasını istiyor.

Müzakereler kapsamında Mısır'ın adaların egemenliğini Suudi Arabistan'a devretmesi, bunun karşılığında ise Suudi yönetiminin İsrail ile normalleşmeyi kabul etmesi planı öne çıkıyor.

Sisi yönetiminin de adaların Suudi Arabistan'a devri karşılığında ABD'den ekonomik ve askeri yardım alacağı ifade ediliyor.

Tiran ve Sanafir adalarının konumu:

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.