ABD'nin vurduğu İran destekli Haşdi Şabi: Cevabımız sert olacak

ABD'nin vurduğu İran destekli Haşdi Şabi: Cevabımız sert olacak

Haşdi Şabi, ABD'nin Hizbullah Tugayları'na ait noktaları hedef almasının ardından Irak'taki ABD güçlerine sert cevap verileceğini söyledi.

Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis, ABD’nin İran destekli Hizbullah Tugayları'na ait Irak'ta üç ve Suriye'de iki noktayı hedef alarak 25 kişinin ölümüne neden olan saldırılarının ardından Irak'taki ABD güçlerine sert bir cevap verileceği konusunda uyarıda bulundu.

Reuters’a göre Ebu Mehdi Mühendis adıyla bilinen Cemal Cafer İbrahim, dün yaptığı açıklamada, “Şehitlerin kanı yerde kalmayacak. ABD güçlerine karşı cevabımız çok sert olacaktır” şeklinde bir uyarıda bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi ise, “ABD'nin Irak toprakları ve Irak güçlerinin üslerine saldırması terör saldırısıdır. Şiddetle kınıyoruz” dedi.

ABD’li yetkililer, Irak’ta geçtiğimiz Cuma günü Kerkük yakınlarındaki bir üsse düzenlenen roket saldırısında bir ABD vatandaşının ölmesinin ardından ABD ordusuna ait savaş uçaklarının, Irak ve Suriye'de Hizbullah Tugayları'na ait 5 noktaya hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

ABD’nin Irak'taki hava saldırısında en az 25 unsurun öldüğü ve 55 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Iraklı güvenlik kaynakları ise ABD kuvvetlerinin ülkenin kuzeyindeki Ninova bölgesinde dün gece boyunca güvenlik önlemlerini artırdığını bildirdi.

Haşdi Şabi güçleri, ülke topraklarının üçte birini kontrol eden IŞİD'e karşı yürütülen savaşta Bağdat hükümeti güvenlik güçlerini destekledi ve Bağdat’ın IŞİD'e karşı zaferine önemli katkı sağladı. IŞİD’in yenilgisinin ardından resmi olarak Bağdat hükümeti güvenlik güçlerinin yapısına dâhil edilen grup, ülkede önemli oranda siyasi nüfuza sahibi oldu.

Bağdat hükümetinden ABD’nin hava saldırıları hakkında şu ana kadar herhangi bir yorum yapılmadı.

Meclis’te en fazla ikinci sandalyeye sahip olan ve büyük ölçüde Haşdi Şabi liderlerinden oluşan Fetih Koalisyonu, ABD’nin söz konusu hava saldırılarını Bağdat hükümetinin egemenliğine yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi.

Fetih Koalisyonu’nun açıklamasında, “ABD kuvvetleri tarafından el-Kaim bölgesinde Haşdi Şabi’nin 45 ve 46. tugaylarını hedef alan güvenlik güçlerine yönelik açık saldırı, Irak’ın ulusal egemenlik ve onuruna yönelik bir saldırıdır” denildi.

Lübnan Hizbullah’ı ise ABD’nin hava saldırılarını kınayarak, bunu Irak'ın egemenliği, güvenliği ve istikrarına karşı açık bir saldırganlık olarak nitelendirdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.