ABD'nin yaptırımları kaldırmak için İran'dan 12 talebi ne?

ABD'nin yaptırımları kaldırmak için İran'dan 12 talebi ne?

ABD, İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak için İran'ın yerine getirmesi gereken 12 maddeyi sıraladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabında, İran'a yönelik yaptırımların kalkması için bazı gereklilikler sıralandı. "İran rejiminin normal bir devlet gibi davranması için gereklilikler" olarak sıralanan maddeler şu şekilde:

1. İran rejimi komşularına karşı tehditkar tutumuna son vermeli. Buna İsrail'i yok etme tehditleri, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne füzeler fırlatmak da dahil. Aynı zamanda uluslararası denizciliğe yönelik tehditler ve siber saldırılar da dahil.

2. İran rejimi, Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün teröristlere ve militan ortaklarına olan desteğine son vermeli.

3. İran rejimi Afganistan'da ve bölgede Taliban'a ve diğer teröristlere olan desteğine son vermeli ve üst düzey El Kaide liderlerine sığınak olmayı kesmeli.

4. İran rejimi Suriye'nin tamamından, İran komutası altındaki tüm güçleri çekmeli.

5. İran rejimi Husi militanlara yönelik desteğine son vermeli ve Yemen'de barışçıl bir siyasi çözüm için çalışmalı.

6. İran rejimi Irak hükümetinin egemenliğine saygı duymalı ve Şii militanların silahsızlanmasına, tasfiyesine ve yeniden entegrasyonuna izin vermeli.

7. İran rejimi Hizbullah, Hamas ve Filistin İslami Cihadı da dahil olmak üzere Ortadoğulu terörist gruplara desteğine son vermeli.

8. İran rejimi, her biri suni suçlamalarla alıkonulan tüm ABD vatandaşlarını, bunların yanı sıra partnerlerimizin ve müttefiklerimizin vatandaşlarını serbest bırakmalı.

9. İran rejimi balistik füzeleri yaygınlaştırmaya son vermeli ve daha fazla nükleer kapasiteli füze sistemlerinin fırlatılmasını ve geliştirilmesini durdurmalı.

10. İran rejimi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na, ülkedeki tüm nükleer alanlara şartsız erişim sağlamalıdır.

11. İran rejimi zenginleştirmeyi durdurmalı ve asla Plütonyum tekrar işlemeyi sürdürmemelidir. Bu ağır su reaktörlerini kapatmayı da kapsamaktadır.

12. İran rejimi nükleer programının önceki askeri boyutlarını tamamen açıklamalı ve böylesi çalışmaları süresiz olarak, kalıcı şekilde ve tasdik ederek terk etmeli.

ABD'nin yaptırımları 5 Kasım itibariyle resmi olarak işlerlik kazanmış durumda. İran'ın söz konusu taleplere olumlu yaklaşmadığı biliniyor.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ortaya çıkaracağı yerel ve bölgesel ekonomik etki ve bu etkinin sonuçları ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.